Belföld

Egyelőre nem rossz a szezon a Balatonnál

Balaton északi partján a kempingekben 2 százalékkal haladta meg az áprilisi idénykezdet óta a vendégek száma a tavalyit, míg a déli parton körülbelül ugyanannyian fordultak meg eddig.

A Balatontourist Rt.-nél és a Siotour Rt.-nél az MTI-t arról tájékoztatták, hogy eddig az előrendelés 7 százalékkal haladja meg az elmúlt évit. Székely Ferenc, a Balatontourist Rt. gazdasági igazgatója elmondta: a Balatonnál 12 sátortábort és nyaralótelepet, a Velencei-tónál pedig 1 kempinget működtető veszprémi székhelyű társaság egyszerre 13.000 vendéget tud fogadni. A legutolsó, keddi összesítés 1.741 vendégről ad számot – egy éve ugyanezen a napon 1.114-en voltak.

A jó 50 százalékos emelkedés a pünkösdi ünnepek kiugróan kedvező eredményének utóhatása. Az idény elejétől számított összesített növekedés 2 százalék – mondta a gazdasági igazgató.

A Balatontourist Rt. szálláshelyeinek az előértékesítése eddig 7 százalékkal magasabb, mint a tavalyi; a dánok 56, a hollandok 9 százalékkal többen foglaltak előre táborhelyet, míg a németeknél a visszaesés 2002-höz képest 12 százalékos. Tavaly a Balatontourist 81.000 vendéget fogadott. A társaság árbevétele 1,6 milliárd forint volt, az idén a tervezett növekedés 4-5 százalék.

Hasonló árbevétel-növekedést remél a déli tóparton tevékenykedő Siotour Rt., amely 2002-ben 70.000 vendéget fogadott s 800 millió forint bevételhez jutott. A somogyi cég 13 kempingjében, 4 nyaralótelepén, 3 szállodájában, 2 fogadójában, 4 ifjúsági szálláshelyén és 1.500 fizetővendéglátásban biztosított szálláshelyén egyszerre majdnem 22.000 vendéget képes elhelyezni.

A pünkösdi ünnepek alatt volt olyan nap, amikor a tavalyi vendégszám négyszerese pihent a Balaton-part somogyi oldalán lévő sátortáborokban – közölte az MTI-vel Halmos Gábor, a Siotour Rt. vezérigazgatója. 2001-hez képest eddig 3 százalékkal kevesebb vendég fordult meg a társaság kempingjeiben és nyaralótelepein, körülbelül annyi, mint 2002-ben.

A somogyi tóparti előrendelésekről a vezérigazgató elmondta: a németeké szerényebb, mintegy 10 százalékkal kevesebb a tavalyinál, a hollandok viszont 5 százalékkal többen foglaltak le előre szálláshelyet, a belföldi forgalomban pedig jelentős a növekedés, amit a számos akciónak köszönhetnek – tájékoztatott Halmos Gábor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik