Belföld

A vártnál alacsonyabb volt az infláció májusban

A fogyasztói árak májusban 0,3 százalékkal haladták meg az áprilisi, és 3,6 százalékkal a 2002 májusi szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

Az elemzők májusra 0,6 százalék körüli havi, és mintegy 3,8 százalékos éves árszínvonal változást vártak. Az első öt hónapban a fogyasztói árak átlagosan 4,3 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban.

A maginfláció májusban áprilishoz képest 0,3 százalék, az egy évvel korábbihoz viszonyítva 4,5 százalék volt. A nyugdíjas fogyasztói kosárra vetített árváltozás 0,5 százalék volt áprilishoz, és 3,4 százalék tavaly májushoz képest. A fogyasztói árak áprilisban 0,1 százalékkal haladták meg a márciusi, és 3,9 százalékkal a 2002 áprilisi szintet. Tavaly májusban az éves infláció 5,6 százalékos volt.

A KSH közlése szerint az előző hónaphoz viszonyított áralakulást az élelmiszerek drágulása 0,20 százalékkal, a szeszes italoké, dohányáruké 0,12 százalékkal, a szolgáltatásoké 0,08 százalékkal, a ruházkodási cikkeké 0,03 százalékkal emelte, míg az egyéb cikkek, üzemanyagok árcsökkenése 0,14 százalékkal, a tartós fogyasztási cikkeké 0,02 százalékkal mérsékelte azt. Egy hónap alatt az idényáras élelmiszerek – burgonya, friss zöldség, valamint a friss hazai és déligyümölcs – nélkül számítva az élelmiszerek árai 0,3 százalékkal mérséklődtek. A sertészsiradék ára 7,9 százalékkal, a tojásé 5,2, a sertéshúsé 4,4, a péksüteményeké 2,3 százalékkal csökkent. Emelkedett viszont 8,9 százalékkal az idényáras élelmiszerek ára, a cukrászáru, fagylalt 1,7 százalékkal drágult, az étolaj 1,3 százalékkal.

A szeszes italok, dohányáruk és a ruházkodási termékek körében az átlagot meghaladóan nőttek az árak. A dohányárukért átlagosan 2,0 százalékkal kellett többet fizetni, mint 2003 áprilisában. A szolgáltatások árai az átlaggal megegyezően emelkedtek, ezen belül azonban a szerencsejátékok 7,0, a sportrendezvények, múzeumi belépők 1,6, az üdülési szolgáltatások 1,1 százalékkal drágultak. Az egyéb cikkek, üzemanyagok és a tartós fogyasztási cikkek árai csökkentek az előző hónaphoz képest. A járműüzemanyag-árak 3,1 százalékkal mérséklődtek.

Egy év alatt, 2002 májusához viszonyítva az élelmiszerek árai az átlagosnál kisebb mértékben, 1,0 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentős volt a szóródás: a cukrászáru, fagylalt 11, a munkahelyi, iskolai étkezés 8, az idényáras élelmiszerek, az éttermi étkezés, és az alkoholmentes üdítőitalok 7 százalékkal drágultak. Csökkent viszont 12 hónap alatt 25 százalékkal a sertészsiradék, 17 százalékkal a sertéshús, 8 százalékkal a szalámi, sonka, 7 százalékkal a szalonna és a tojás, 5 százalékkal a baromfihús és 4 százalékkal a párizsi, kolbász ára.

A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 1,7 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint 2002 májusában. A ruházkodási és egyéb cikkek, üzemanyagok 12 hónap alatt az átlagosnál kisebb mértékben drágultak. A szolgáltatások átlag feletti, 5,3 százalékos áremelkedésen belül a sportrendezvények, múzeumi belépők 14, az oktatási szolgáltatások 12, a testápolási szolgáltatások és a szemétszállítás 11-11, a csatornadíj 10, a társasház közös költsége 9, a helyi tömegközlekedés 8 százalékkal drágult.

A szeszes italok, dohányáruk és a háztartási energia árnövekedése szintén magasabb volt az átlagosnál. A dohányáruk 18, a palackos gáz 11, az elektromos energia 9 százalékkal került többe, mint 2002 májusában.

A 2003 márciusi indexekkel kezdődően az Eurostat a 10 csatlakozó ország harmonizált fogyasztóiár-indexét (HICP) is publikálja a tagországok adatai mellett. Az idén májusban a magyar harmonizált fogyasztóiár-index az előző hónaphoz képest 0,1 százalék, az előző év májusához viszonyítva pedig 3,5 százalék volt.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik