Belföld

A Telecom Italia 5,6 milliárd eurós tranzakciója

Szerdán az olasz távközlési óriás, a Telecom Italia bejelentette, hogy szakmai telefonkönyvekkel foglalkozó vállalkozásának, a Sárga Oldalaknak többségi részesedését eladja négy - zömmel brit - befektetési cégnek. Az ügylet értéke összesen 5,6 milliárd euró.

A jelentések szerint ezzel az eddigi legnagyobb magántőkés európai értékforgalmi társasági beruházásra kerül sor. Jelentősége abban is áll, hogy a Telecom Italia jócskán apaszthatja vele irdatlan, 40 milliárd eurót meghaladó adósságát.

A “kivásárlók” 3 milliárd eurót fizetnek egy közel 62 százalékos részesedésért a Seat Pagine Gialle-ben, ígéretet tettek a fennmaradó rész megvételére és átvállaltak a Sárga Oldalak adósságából 708 millió eurót. Korábban már más telefontársaságok is megváltak szakmai telefonkönyv-kiadási részlegüktől: az eddigi amerikai, brit, kanadai, norvég ügyletek összértékét a sajtó több mint 13 milliárd euróra becsüli. Legutóbb az amerikai Verizon vált meg hat európai szakmai telefonkönyves vállalkozásától, de ennek értékét nem hozták nyilvánosságra. A német Deutsche Telekom is készül “sárga oldalainak” értékesítésére, ugyancsak adósságcsökkentési céllal.

A mostani hír nem sokban befolyásolta a Telecom Italia részvényeinek árfolyamát a milánói tőzsdén: az fél százalékkal csökkent szerdán a kora délutáni órákig. A vevők állítólag olyan árat fizetnek a Sárga Oldalak részvényeiért, amennyit a Telecom Italia fizetett értük.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik