Belföld

OPEC-értekezlet Dohában: marad a kvóta?

A Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) szerdai dohai értekezletén előreláthatólag változatlanul hagyja a június elseje óta érvényes napi 25,4 millió hordós kitermelési kvótát - mondta a kuvaiti olajipari miniszter.

„Marad a jelenlegi kitermelési limit. Esetleg szeptemberben lesz csökkentés” – tette hozzá Ahmad al-Fahd el-Szabah. „Nagyobb termelési fegyelmet akarunk. Úgy gondolom, nem változtatunk a kitermelésen” – mondta al-Nasszeri, az Egyesült Arab Emírségek szakminisztere.

Az olajárak jelenleg az OPEC által megcélzott hordónkénti 22-28 dolláros ársáv felső határa közelében időznek, így a kartellnek van ideje, mielőtt 2001 vége óta először csökkentené a kitermelést.

„A játszma kulcsa az ár, az árak pedig most elfogadható szinten vannak” – jelentette ki az indonéz szakminiszter. Irak várhatóan egy héten belül kezdi meg az olaj eladását a törökországi, ceyhani kikötői tárolókból, de mint közölték, egy évbe is telhet, míg a kitermelés eléri a háború előtti, napi 2,7 millió hordót.

Az OPEC egyes tagországai attól tartanak, hogy Irak visszatértével a jelenleg magas olajárak hirtelen zuhanni kezdenek. Irán és Algéria újabb találkozót akar a soron következő szeptemberi miniszteri értekezlet előtt, július végén-augusztus elején, abban az esetben, ha az árak gyors esésbe kezdenek.

„Az OPEC-nek elkerülhetetlenül lépnie kell, de a termelés csökkentése az iraki visszatéréstől függ. Ha eljön az idő, az OPEC csökkenti a termelését, és a szervezeten kívülieket is erre kéri” – mondta egy olajipari szakértő. Az iráni olajminiszter még kedden úgy vélte, hogy a piacon egyenest túlkínálat van, mégpedig nagy: a kvótakötelezett OPEC-tagok májusi termelését átlagosan napi 26,5 millió hordóra becsülte.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik