Belföld

Állomás – átvedlenek a restik?

A CBA-lánc hazai előretörését eredményezheti, hogy pénzügyi befektetőtől élelmiszer-kiskereskedelemmel foglalkozó szakmai beruházókhoz került a Resti Rt. többségi része.

Az 1990-ben alapított, budaörsi székhelyű, s 22 millió forint jegyzett tőkéjű Krupp és Társa Kft., melynek tulajdonosai Krupp József és Breier László,
Állomás – átvedlenek a restik? 1

megvásárolta a Resti Rt. 85,52 százalékos részvénycsomagját az Első Magyar Alaptól. Az ügylethez tartozik, hogy a megszerzett tulajdonrész harmadát a Krupp és Társa továbbadta a fogathajtó Lázár-família családi vállalkozásának, a Lázár és Fiai Kft.-nek. Így a kisebbségi részvényes MÁV Rt.-vel együtt a Restinek most már három tulajdonosa van.


A másik híres: az Utasellátó 

A Resti nem tévesztendő össze a MÁV Utasellátó Részvénytársa-sággal, amely a háló- és fekvő-helyes vagonokat és a büfékocsi-kat üzemelteti. Ez a társaság a belföldi és nemzetközi járatokon igénybe vehető alapszolgáltatá-sok mellett elsősorban rendez-vényszervezéssel foglalkozik. 

Resti: kétszáz állomáson hatszáz egység


A Resti komoly falat, hiszen az 1993. január 1-jén alakult társaság közel 60 ezer négyzetméter vendéglátó és kereskedelmi terület kezelését vette át a MÁV-tól. Működési területe mintegy 200 vasútállomáson, több mint 600 eladási egységre – étterem, büfé, bisztró, söröző, trafik és más kiskereskedelmi egység – terjed ki.


A cég honlapján külön is kiemelik „büszkeségüket”, a Keleti pályaudvaron a korabeli stílusnak megfelelően felújított Baross éttermet. Szintén fontos „hídfőállás” a Resti 100 százalékos tulajdonában lévő Ízmester Élelmiszeripari Részvénytársaság péküzemét bérlő és azt üzemeltető Első Magyar Pékpont Rendszer Kft. hálózata, mely a fővárosban és az ország több pontján árul péksüteményeket.


Eredmények helyett lehetőségek 

Az 1994-ben még veszteséges, egy évvel később már nullszal-dós, s azóta is szerény – évi né-hány százezer forintos -, de két-ségtelenül növekvő üzemi és a-dózás előtti nyereséget felmutató Resti Rt. részvényeinek megvá-sárlóját aligha az elérhető oszta-lék vezette. Ugyanakkor a cég kezelésében lévő, az ország 200 vasútállomásán található 600 üz-lethelyiség hasznosításában óriá-si lehetőségek rejlenek.  


Előretör a CBA?


Amíg a Róna Péter vezette Első Magyar Alap nyilvánvalóan pénzügyi befektetésként szállt be a Resti-üzletágba, addig a Lázár és a Krupp családi vállalkozások, amelyek a CBA Kereskedelmi Kft.-ben is részesek, már az üzletkötést követően kijelentették a Napi Gazdaságnak: az élelmiszerboltok kialakítására alkalmas restihelyiségeket a CBA-hálózat keretében kívánják üzemeltetni. Elemzők szerint a Resti tulajdonosváltása a CBA-lánc magyarországi előretörését jelenti.


Állomás – átvedlenek a restik? 2


A resti száz éve azt jelentette: kisvendéglő a vasútállomáson, házias konyhával. Ma: zsíros abroszairól felismerhető, inkább ivásra, semmint evésre alkalmas sokadosztályú állomás-hely. Meglehet, néhány év múlva: olcsó és tiszta vasúti bolthálózat.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik