Belföld

A kedvező inflációs adat után erősödött a forint

Szerdán délben 8,82 százalékon állt a forint a bankközi devizapiacon a sáv erős oldalán, 87 bázisponttal erősebben a kedd délutáni helyzeténél. Az overnight kamatok 40-50 bázisponttal csökkentek.

A reggel 22 éve a legkedvezőbb inflációs adatot tette közzé a KSH, aminek hatására egészen 9,16 százalékig javult a forint helyzete a nyitáskori 7,99 százalékról.

A nap további részében a kereskedők a szűk likviditás miatt könnyű volt egy-egy ajánlattal megmozdítani az árfolyamokat – mondják a piacon. A forgalom inkább csordogálónak volt nevezhető, mivel a kereskedők közül csak kevesen szánják el magukat pozíció vállalására.

A piacon máris kamatcsökkentési várakozások tapasztahatók – mondják a kereskedők, mivel Járai jegybankelnök azt mondta, hogy amennyiben az euró/forint árfolyam stabilan beáll egy 250-260 forint közötti szintre, az MNB-nek akkor lesz tere a kamatvágásra.

Az állampapírok másodpiacán is a bizonytalanság és a volatilis
ármozgás a jellemző. Magyarok nemigen vesznek a piacon, a külföldiek pedig a forint trendjét figyelik, ezért elég kiszámíthatatlan a reakciójuk. Az ötéves és tízéves államkötvény másodpiaci hozama például délelőtt 6,45-6,55 és 6,05-6,08 százalék volt, szemben a keddi 6,80 és 6,31 százalékos referenciahozammal.


A kereskedők szerint bizonytalan a ötéves és az új tízéves államkötvények csütörtöki sikere. A forint árfolyam alakulásának függvényében lehet hogy nagy sikere lesz az aukciónak a külföldiek körében, de az is lehet, hogy sikertelenül zárul az aukció.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik