Belföld

Fogyatkoznak és idősödnek a németek

Németország lakossága megfogyatkozik, és egyre idősödik – a nagyszámú külföldi bevándorló ellenére is - áll egy kormányzati tanulmányban. A legrosszabb lehetőséget taglaló forgatókönyv szerint a német lakosok száma a jelenlegi 82 millióról 67 millióra fogyatkozik 2050-re.

Ebben az esetben csekély mértékű bevándorlással és alacsony várható élettartammal számoltak. A középutat leíró elképzelések szerint 47 év múlva Németországban 75 millióan laknak majd, annyian, mint 1963-ban – vélik a Statisztikai Hivatal munkatársai.

A legoptimistább forgatókönyv szerint a német lakosok csupán egy millióval lesznek kevesebben, vagyis 2050-ben 81 millióan élnek majd Németországban. Ehhez viszont évi 300 ezer bevándorlóra, és 30-80 ezer, Közép-Kelet-Európából származó, német anyanyelvű ember beköltözésére van szükség.

Az EU-bővítés, mint népesedéspolitikai megoldás

Noha a bevándorlás kényes kérdés marad Németországban, a statisztikai iroda szerint az EU-bővítés megállítja a lakosság számának csökkenését.

“Elképzelhető, hogy pár év múlva a vártnál is több bevándorló ékezik hazánkba, miután 2011-ben valósággá válik az egységes és valóban szabad európai munkapiac” – áll a jelentésben.

A németek számára jó hír, hogy tovább nő a születéskor várható átlagos élettartam. A 2050-ben született fiúk várhatóan 78,9 évet élnek, a lányok pedig 85,7 évet. Ez a mai adatokhoz képest négy évvel hosszabb életet jelent a fiúk, és öttel többet a lányok esetében. Kedvezőtlenebb tendenciával számolva a várható élettartam férfiak esetében 81,1 év, nők esetében 86,6, a legoptimistább várakozások értelmében pedig a férfiak várható élettartama 82,1 év, míg a nőké 88,1 év lesz.

Kevesen születnek

A szülési arány továbbra is tartósan alacsony marad: a volt Nyugat-Németországban az egy családra jutó gyermekátlag nem emelkedik 1,4 fölé, a volt Kelet-Németországban csupán 1,2 lesz. (Az állandó lakosság számának fenntartásához legkevesebb 2,0-es ráta szükséges.)

Bármelyik forgatókönyv is valósul meg 47 év múlva, egy dolog biztos: akkor kevesebb német él majd Németországban, és jóval több lesz az öreg, mint ma.

Forrás: www.euro.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.