Belföld

Die Presse a forint leértékeléséről

A Die Presse című konzervatív bécsi lap szerdán "A forint drasztikus leértékelése" címmel közölte tudósítója, Bognár Péter cikkét.

A forint árfolyamsávjának megváltoztatása pánikszerű forinteladásokhoz vezetett, miután Medgyessy Péter bal-liberális kormánya és a Magyar Nemzeti Bank a sáv eltolásával reagált a magyar árukivitel fokozatos csökkenésére – írta a szerző.

A magyar magángazdaság már régen követelte a forint leértékelését, mivel a kivitel megszenvedte az erős forintot, és László Csaba pénzügyminiszter az elmúlt hónapokban többször is az árfolyamsáv eltolása mellett foglalt állást.

A leértékelés inflációs hatásainak kiküszöbölése érdekében a kormány bejelentette, hogy idén mintegy 76 milliárd forinttal csökkenti kiadásait – emlékeztetett a Die Presse. A polgári konzervatív ellenzék első reagálásaiban meghúzta a vészharangot, azzal, hogy a bejelentett takarékossági intézkedésekben a kilencvenes évek közepén a Horn-kormány által végrehajtott, az országot “nélkülözésre kényszerítő” rideg takarékossági intézkedések előjelét látja.

A kormány ezzel szemben azt hozta fel az ellenzéki szemrehányások kapcsán, hogy a most megtett intézkedések célja éppen egy afféle takarékossági csomag megelőzése, mint a kilncvenes években – írta Bognár.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik