Belföld

Brüsszel elfogadta az osztrák “árammegoldást”

Az Európai Unió bizottsága szerdán feltételekkel hozzájárult az úgynevezett osztrák árammegoldáshoz, amely több osztrák áramszolgáltatót tömörít és Európa nyolcadik legnagyobb áramkereskedője lesz - jelentette az osztrák APA hírügynökség Brüsszelből.

Mielőtt létrejönne az Osztrák Elektromos művek (Verbund) és a több tartományi szolgáltatót tömörítő, úgynevezett Energie-Allianz részleges fúziója, a Verbundnak el kell adnia egy nagy fogyasztókkal foglalkozó vállalatban az APC-ben tartott 55 százalékos részét, noha az érdekeltek az utóbbi napokban már tettek egyéb engedményeket is Brüsszelnek. A stájerországi szolgáltató e részre ugyan elővételi joggal bír, de amennyiben átveszi azt a Verbundtól, Brüsszel további feltételeket támaszt.
Az EU-bizottság határidőt hivatalosan nem szabott az eladáshoz, de nem hivatalosan hat hónapon belül várja, hogy teljesüljön kikötése, s emellett a korábbi kölcsönös részvásárlások nyomán teljesen összefonódott résztvevők számára egyéb, kevésbé jelentős feltételeket is támaszt a verseny biztosítása érdekében.

Brüsszel azzal indokolta e kikötéseket, hogy ezek teljesülése híján az úgynevezett osztrák árammegoldás uralkodó piaci helyzetbe jut Ausztriában, különösen a nagy fogyasztók ellátása terén.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik