Belföld

Az Arcadom 25 milliárdos ingatlanfejlesztése

A jövő év végére elkészül a Kőérberki lakás-, szabadidő- és sportközpont első üteme: 300 lakás és a 60 ezer négyzetméter alapterületű sport- és szabadidő komplexum. Muszbek András, az Arcadom Rt. erre a célra alapított projekttársasága, a Mac Kft. ügyvezető igazgatója sajtótájékoztatón szerdán Budapesten elmondta: a főváros XI. kerületében a Kamaraerdő, a Péterhegy és a budaörsi dombság által határolt területen öt éven belül 25 milliárd forintos beruházás valósul meg.

Bálint Péter, az Arcadom Rt. vezérigazgatója közölte: a teljes kiépítésében 1500 lakást magában foglaló beruházás forrását 30 százalékban saját erőből, 70 százalékban bankhitelből biztosítja a cég. Hozzátette: várhatóan jövő héten megkapják az építési engedélyt, és akkor elkezdődhet a tényleges építkezés. Jelenleg az építési engedélyhez nem kötött területrendezési munkákat végzik, így például a területen található szilvás fáit vágják ki.

A pénzügyi tervek szerint a lakásokat bruttó 350 ezer forintos négyzetméterenkénti áron értékesítik majd. Molnár Gyula, a XI. kerület polgármestere közölte: a 110 ezer négyzetméteres telket 1,1 milliárd forintért vette meg a Mac Kft. az önkormányzattól. A beruházó társaság a telek árát 3 év alatt azonos részletekben fizeti ki, melyből az első két részletet már teljesítette az önkormányzat felé.

Muszbek András elmondta: a 60 ezer négyzetméter területen megépülő sport- és szabadidő központban egyszerre akár 10-12 ezer ember is pihenhet majd. A kft. foci-, tenisz- és kosárlabda pályákat készít, valamint a vízi sportok kedvelőinek két tavat alakít ki. A beruházó elképzelése szerint a központ 2,5-3 milliárd forintos beruházása 15 év alatt térül meg. A lakóingatlan esetében hét éves megtérüléssel számolnak.

A sport és szabadidő központ telkéért a Mac Kft. évi 5 millió forintos földbérleti díjat fizet. A központot húsz évi használat után a kft. ezer forintos névleges áron átadja az önkormányzatnak. Emellett a központ telkének használati jogáért 20 millió forintot fizetett az ingatlanfejlesztő cég. Bálint Péter kiemelte, hogy a Mac Kft. 73 százaléka van az Arcadom tulajdonában.

Az 50 millió forint jegyzett és az egymilliárd forintot meghaladó saját tőkéjű rt. 2002-ben 15 milliárd forint árbevételt ért el, ami 10 milliárd forinttal kevesebb, mint az előző évben. Az idén 27 milliárd forintos árbevételt tervez a társaság. Az Arcadom Rt. adózás előtti eredménye 2002-ben 1 milliárd forint volt, szemben az egy évvel korábbi 1,4 milliárd forinttal.

A vezérigazgató emlékeztetett arra, hogy a társaság kivitelezésében épült meg a Pólus Center, a Westend, a Nemzeti Színház, valamint 135 ezer négyzetméter alapterületen több Auchan áruház. Demján Sándor, a Demján-csoport vezetője elmondta: a Kőérberki lakóegyüttessel a fiatal házas középosztályúaknak szeretnének olyan helyet létrehozni, ahol nemcsak lakni, hanem kikapcsolódni, szórakozni és sportolni is lehet anélkül, hogy naponta több órát kellene ehhez utazni.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.