Belföld

Az Arcadom 25 milliárdos ingatlanfejlesztése

A jövő év végére elkészül a Kőérberki lakás-, szabadidő- és sportközpont első üteme: 300 lakás és a 60 ezer négyzetméter alapterületű sport- és szabadidő komplexum. Muszbek András, az Arcadom Rt. erre a célra alapított projekttársasága, a Mac Kft. ügyvezető igazgatója sajtótájékoztatón szerdán Budapesten elmondta: a főváros XI. kerületében a Kamaraerdő, a Péterhegy és a budaörsi dombság által határolt területen öt éven belül 25 milliárd forintos beruházás valósul meg.

Bálint Péter, az Arcadom Rt. vezérigazgatója közölte: a teljes kiépítésében 1500 lakást magában foglaló beruházás forrását 30 százalékban saját erőből, 70 százalékban bankhitelből biztosítja a cég. Hozzátette: várhatóan jövő héten megkapják az építési engedélyt, és akkor elkezdődhet a tényleges építkezés. Jelenleg az építési engedélyhez nem kötött területrendezési munkákat végzik, így például a területen található szilvás fáit vágják ki.

A pénzügyi tervek szerint a lakásokat bruttó 350 ezer forintos négyzetméterenkénti áron értékesítik majd. Molnár Gyula, a XI. kerület polgármestere közölte: a 110 ezer négyzetméteres telket 1,1 milliárd forintért vette meg a Mac Kft. az önkormányzattól. A beruházó társaság a telek árát 3 év alatt azonos részletekben fizeti ki, melyből az első két részletet már teljesítette az önkormányzat felé.

Muszbek András elmondta: a 60 ezer négyzetméter területen megépülő sport- és szabadidő központban egyszerre akár 10-12 ezer ember is pihenhet majd. A kft. foci-, tenisz- és kosárlabda pályákat készít, valamint a vízi sportok kedvelőinek két tavat alakít ki. A beruházó elképzelése szerint a központ 2,5-3 milliárd forintos beruházása 15 év alatt térül meg. A lakóingatlan esetében hét éves megtérüléssel számolnak.

A sport és szabadidő központ telkéért a Mac Kft. évi 5 millió forintos földbérleti díjat fizet. A központot húsz évi használat után a kft. ezer forintos névleges áron átadja az önkormányzatnak. Emellett a központ telkének használati jogáért 20 millió forintot fizetett az ingatlanfejlesztő cég. Bálint Péter kiemelte, hogy a Mac Kft. 73 százaléka van az Arcadom tulajdonában.

Az 50 millió forint jegyzett és az egymilliárd forintot meghaladó saját tőkéjű rt. 2002-ben 15 milliárd forint árbevételt ért el, ami 10 milliárd forinttal kevesebb, mint az előző évben. Az idén 27 milliárd forintos árbevételt tervez a társaság. Az Arcadom Rt. adózás előtti eredménye 2002-ben 1 milliárd forint volt, szemben az egy évvel korábbi 1,4 milliárd forinttal.

A vezérigazgató emlékeztetett arra, hogy a társaság kivitelezésében épült meg a Pólus Center, a Westend, a Nemzeti Színház, valamint 135 ezer négyzetméter alapterületen több Auchan áruház. Demján Sándor, a Demján-csoport vezetője elmondta: a Kőérberki lakóegyüttessel a fiatal házas középosztályúaknak szeretnének olyan helyet létrehozni, ahol nemcsak lakni, hanem kikapcsolódni, szórakozni és sportolni is lehet anélkül, hogy naponta több órát kellene ehhez utazni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik