Belföld

Uniós népszavazás – a lengyelek lelkesebbek

A lengyelek közel 60 százaléka nyilvánított véleményt a kétnapos népszavazáson. A szavazók több mint kétharmada az integráció mellett foglalt állást, valamivel több mint 22 százalékuk a csatlakozás ellen szavazott.

A kétnapos hétvégi lengyelországi népszavazáson a résztvevők 77,45 százaléka az EU-csatlakozás mellett, 22,55 százalékuk pedig az integráció ellen foglalt állást, a részvétel megközelítette az 59 százalékot.

A választási részvétel 58,85 százalékos volt, ami jóval meghaladta az 50 százalék plusz egy fős érvényességi küszöböt – jelentette be hétfőn este a varsói királyi várban a referendum hivatalos végeredményét az országos választási bizottság. Ez azt jelenti, hogy az ügydöntő referendum jogilag kötelező érvényű, a lengyel szavazók Lengyelország EU-tagsága mellett döntöttek.

A hivatalos végeredményt a varsói királyi várban rendezett ünnepségen, állami vezetők, közéleti személyiségek, vezető politikusok, köztük Leszek Miller miniszterelnök, Marek Borowski, a szejm és Longin Pastusiak, a szenátus elnöke, továbbá parlamenti képviselők, pártvezetők jelenlétében Ferdynand Rymarz, az országos választási bizottság elnöke ismertette. A királyi vár báltermében zajló eseményt hatalmas kivetítőkön a Vár téren összegyűlt ünneplő tömeg élőben követhette.

A referendum első napján még rendkívül alacsony – mindössze 17,61 százalékos – volt a részvételi arány, ami mind Lengyelországban, mind külföldön aggodalmat keltett a tekintetben, hogy végül sikerül-e elérni az 50 százalékos részvételi küszöböt.

Aleksander Kwasniewski államfő vasárnap esti nyilatkozatában azonban már kijelenthette, hogy ezzel a történelmi döntéssel Lengyelország visszatér az európai népek családjába, ahová mindig is tartozott. A referendum sikere jó távlatokat nyit a lengyel nép, az ország, a jövő nemzedékek előtt – hangsúlyozta az államfő. Köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vettek a népszavazáson, és külön II. János Pál pápának a lengyel EU-csatlakozási törekvésekhez nyújtott támogatásáért. Bejelentette, hogy hétfőn konzultációkat kezd a parlamenti pártok vezetőivel, a miniszterelnökkel és a kulcsminiszterekkel a kormánytöbbség biztosítása, a közpénzek reformja, a 2004-es költségvetés és a parlamenti választások esetleges előrehozatala tárgyában.

Leszek Miller szintén köszönetet mondott a referendum résztvevőinek, az államfőnek és a pápának a referendum sikerében vállalt közreműködésért. Hétfő reggeli rádiónyilatkozatában a lengyel miniszterelnök az 58 százalék fölötti választási részvételt várakozáson felüli, nagyszerű eredménynek minősítette.

A lengyel kormányfő arra számit, hogy az EU-tagországok parlamentjeiben zökkenőmentesen megtörténik a csatlakozási szerződés ratifikációja, és a lengyelországi referendum sikere pozitív hatással lesz a folyamatra. A kormánynak most elsősorban a gazdasági kérdésekre, ezen belül a gazdasági növekedés elősegítésére, a munkanélküliség és a különféle káros társadalmi jelenségek elleni küzdelemre kell összpontosítania – nyomatékosította.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik