Belföld

Uniós népszavazás – a lengyelek lelkesebbek

admin

2003. 06. 10. 08:48

A lengyelek közel 60 százaléka nyilvánított véleményt a kétnapos népszavazáson. A szavazók több mint kétharmada az integráció mellett foglalt állást, valamivel több mint 22 százalékuk a csatlakozás ellen szavazott.

A kétnapos hétvégi lengyelországi népszavazáson a résztvevők 77,45 százaléka az EU-csatlakozás mellett, 22,55 százalékuk pedig az integráció ellen foglalt állást, a részvétel megközelítette az 59 százalékot.

A választási részvétel 58,85 százalékos volt, ami jóval meghaladta az 50 százalék plusz egy fős érvényességi küszöböt – jelentette be hétfőn este a varsói királyi várban a referendum hivatalos végeredményét az országos választási bizottság. Ez azt jelenti, hogy az ügydöntő referendum jogilag kötelező érvényű, a lengyel szavazók Lengyelország EU-tagsága mellett döntöttek.

A hivatalos végeredményt a varsói királyi várban rendezett ünnepségen, állami vezetők, közéleti személyiségek, vezető politikusok, köztük Leszek Miller miniszterelnök, Marek Borowski, a szejm és Longin Pastusiak, a szenátus elnöke, továbbá parlamenti képviselők, pártvezetők jelenlétében Ferdynand Rymarz, az országos választási bizottság elnöke ismertette. A királyi vár báltermében zajló eseményt hatalmas kivetítőkön a Vár téren összegyűlt ünneplő tömeg élőben követhette.

A referendum első napján még rendkívül alacsony – mindössze 17,61 százalékos – volt a részvételi arány, ami mind Lengyelországban, mind külföldön aggodalmat keltett a tekintetben, hogy végül sikerül-e elérni az 50 százalékos részvételi küszöböt.

Aleksander Kwasniewski államfő vasárnap esti nyilatkozatában azonban már kijelenthette, hogy ezzel a történelmi döntéssel Lengyelország visszatér az európai népek családjába, ahová mindig is tartozott. A referendum sikere jó távlatokat nyit a lengyel nép, az ország, a jövő nemzedékek előtt – hangsúlyozta az államfő. Köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vettek a népszavazáson, és külön II. János Pál pápának a lengyel EU-csatlakozási törekvésekhez nyújtott támogatásáért. Bejelentette, hogy hétfőn konzultációkat kezd a parlamenti pártok vezetőivel, a miniszterelnökkel és a kulcsminiszterekkel a kormánytöbbség biztosítása, a közpénzek reformja, a 2004-es költségvetés és a parlamenti választások esetleges előrehozatala tárgyában.

Leszek Miller szintén köszönetet mondott a referendum résztvevőinek, az államfőnek és a pápának a referendum sikerében vállalt közreműködésért. Hétfő reggeli rádiónyilatkozatában a lengyel miniszterelnök az 58 százalék fölötti választási részvételt várakozáson felüli, nagyszerű eredménynek minősítette.

A lengyel kormányfő arra számit, hogy az EU-tagországok parlamentjeiben zökkenőmentesen megtörténik a csatlakozási szerződés ratifikációja, és a lengyelországi referendum sikere pozitív hatással lesz a folyamatra. A kormánynak most elsősorban a gazdasági kérdésekre, ezen belül a gazdasági növekedés elősegítésére, a munkanélküliség és a különféle káros társadalmi jelenségek elleni küzdelemre kell összpontosítania – nyomatékosította.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 06:  Supreme Court nominee Judge Brett Kavanaugh organizes his desk before testifying to the Senate Judiciary Committee on the third day of his Supreme Court confirmation hearing in the Hart Senate Office Building on Capitol Hill September 6, 2018 in Washington, DC. Kavanaugh was nominated by President Donald Trump to fill the vacancy on the court left by retiring Associate Justice Anthony Kennedy.  (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.