Belföld

Teremtsen munkahelyet állami támogatással!

A munkaügyi központokban továbbra is befogadják az új munkahelyek létrehozására vonatkozó pályázatokat, a befogadás felfüggesztéséről szóló korábbi közlemény érvénytelen.

A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium hivatalos lapja, a Munkaügyi Közlöny 5. száma korábban azt közölte, hogy felfüggesztették a pályázatok befogadását a nagyszámú pályázat, illetve forráshiány miatt május 14-től szeptember 15-ig. Az 5. szám utóbb kiadott második kötetében azonban a szaktárca közli, hogy a felfüggesztő döntést érvénytelenítette.

A módosítást azt tette lehetővé, hogy a források bővültek, így a pályázatok további folyamatos befogadásáról rendelkezett a minisztérium. A május 14-ig befogadott pályázatok elbírálását a rendelkezésre álló keret összegéig folyamatos, ezt még az első közlemény tartalmazta.

Burány Sándor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter a napokban tartott sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy az eredetileg rendelkezésre álló 3 milliárd forintos keretet 4,3 milliárd forintra sikerült kiegészíteni. Az új munkahelyek létrehozását a Munkaerőpiaci Alap központi keretéből támogatják.

A sok sikeres, támogatásra érdemes pályamunka miatt az eredetileg rendelkezésre álló 3 milliárd forintból már az első három hónapban felhasználtak 2 milliárd 335 millió forintot. Ennek nagy része 1 milliárd 536 millió forinttal márciusra esett. Ebből a támogatásból például 159 munkáltató saját finanszírozással együtt 1400 új munkahelyet létesíthet.

A pályázati kiírás szerint a létrehozandó új munkahelyenként maximálisan 1 millió forint vissza nem térítendő támogatás nyerhető el. További, maximum 200-200 ezer forint kiegészítő támogatáshoz juthat a pályázó, ha egyebek között társadalmilag, gazdaságilag, infrastrukturálisan elmaradott, az országos átlagot jelentősen meghaladó munkanélküliségű, hátrányos helyzetű településen valósul meg a beruházás, de szénbánya-bezárással összefüggésben is. Kiegészítő támogatáshoz juthat a pályázó akkor is, ha regisztrált munkanélküli foglalkoztatására vállal kötelezettséget.

Egy beruházáshoz maximálisan 80 millió forint igényelhető. Ennek kétszeresére tarthat igényt a pályázó, ha a foglalkoztatás alapján legkedvezőtlenebb helyzetű térségekhez tartozó 516 településen, illetve a szénbánya-bezárással kapcsolatos kistérségek közül a dorogi, a kazincbarcikai, a komlói, a várpalotai vagy a zirci körzetben valósul meg a beruházás. Ekkor maximálisan 160 millió forint támogatás igényelhető.

Ez az összeg 300 feletti új munkahelyet jelentő beruházásnál – az adott térség munkaerőpiaci helyzete alapján – legfeljebb 100 millió forinttal megnövelhető. A pályázónak vállalnia kell, hogy a beruházást a megkezdésétől számított két éven belül megvalósítja, a beruházással létrehozott kapacitásokat, szolgáltatásokat az eredeti foglalkoztatási célnak megfelelően öt évig folyamatosan fenntartja és működteti.

Vállalnia kell azt is, hogy a befejezést követő 3 hónapon belül a létszámbővítést megvalósítja. A telephelyen korábban meglévő, illetve a beruházás eredményeként felvett többletlétszámra együttesen legalább 3 éves folyamatos foglalkoztatási kötelezettséget kell vállalni. A pályázó kötelezettsége továbbá, hogy a bekerülési költség legalább 25 százalékát saját forrásból biztosítsa.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik