Belföld

Szárazföldi körkép: a fagy után az aszály rombol

Mind az őszi, mind pedig a tavaszi vetésekben jelentős károkat okozott a fagy és az aszály is - tartalmazza a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium legfrissebb összegzése, amely a területi tapasztalatok alapján készült és hétfőn kapott meg az MTI-t.

Május közepére az őszi árpa kikalászolt, ám a táblák összképe elszomorító, a gyenge bokrosodás miatt a vetések ritkát és a vetések magassága is elmarad az átlagos évjáratokban megszokottól. A rövid kalászok miatt a szakértők szerint csak gyenge termés várható. A 178 ezer hektáras területről 470 ezer tonna össztermés várható őszi árpából.

Az őszi búza állománya is nagyon gyenge képet mutat. A táblák többségében a tápanyaghiány jelei láthatók. A termelők egy része a kártevők ellen nem védekezett, mivel az alacsony terméskilátások miatt úgy ítélte meg, hogy a védekezés költségeit csak tovább növelné az amúgy is tetemes veszteségét. A szakértők az előzetes termékbecslés adatinak ismeretében úgy számítják, hogy az 1,108 millió hektáras területről mintegy 3,5 millió tonna össztermés várható.

Az őszi káposztarepce jelentősen károsodott a téli fagy nyomán. A szárazság, valamint a számottevő repce-fénybogár kártétele miatt a tavalyinál alacsonyabb termés várható.

A tavaszi kalászosoknál, az árpánál és a zabnál a táblák állománya egyenetlen és a hiányos kelés miatt foltos a vetés és ritka. A tőszám hektáranként 30-40 százalékkal kevesebb az optimálisnál és a növények fejlettsége sem megfelelő. A szárazság miatt a növények nagysága sok helyen még a 20-25 centimétert sem éri el. A vetésfehérítő lárvájának kártétele jó néhány körzetben jelentős a szakemberek felmérése szerint.

A cukorrépa kelése nagyon elhúzódott, ezért a táblák többsége tőhiányos. A termelők az állományok egyenetlensége miatt szinte minden termőkörzetben erőteljes répabarkó és répabolha fertőzöttséget tapasztaltak, ami ellen védekeznek.

A takarmánykukorica vetése május közepére mintegy 1,2 millió hektáron befejeződött. A száraz időjárás miatt a növények kelése vontatott volt, de a múlt hónap harmadik dekádjában lehullott csapadékkal a táblákon a növényi állományok többsége egyöntetűvé vált. Az aszály miatt a gyomirtás sok helyen nem sikerült. Amennyiben a következő napokban, hetekben megfelelő mennyiségű csapadék lesz, akkor még jó is lehet a termés.

A napraforgó vetése május közepére mintegy 510 ezer hektáron fejeződött be. A napraforgónál szárazság miatt a gyomirtó szerek nem hatottak, ezért a táblák erősen elgyomosodtak. A gazdálkodók mechanikai gyomirtást, kultivátorozást végeznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik