Belföld

Román sztrádaprogram uniós pénzből

A Nagylak és Lugos közötti autópálya építésének finanszírozásáról tárgyalt az Európai Befektetési Bank illetékeseivel Miron Mitrea román közlekedési miniszter - írja a Népszabadság. A leendő, mintegy 110 kilométeres sztrádaszakasz az úgynevezett IV. európai közlekedési folyosó része, amely Bécstől Budapesten keresztül Bukarestig, majd Constantáig vezet.

A román–magyar határtól induló autópálya tervezett építési költsége Lugosig 417 millió euró, vagyis mintegy 105 milliárd forint lenne. További 544 millió euró szükséges a sztráda továbbépítéséhez Déváig.

Az autópálya a tervek szerint 2004 és 2007 között készülne el, az Európai Befektetési Bank a költségek 75 százalékát – 712 millió eurót – biztosítana hitel formájában.

A román kormány kiemelt célként kezeli az úthálózat fejlesztését: autópálya-programja a következő 15 évben 1300 kilométer új sztráda megépítését ígéri. A fejlesztések költsége eléri a 7,5 milliárd dollárt (mintegy 1650 milliárd forintot). A szükséges pénzt hitelekből, eurókötvények kibocsátásából, illetve a magántőke bevonásával tervezik előteremteni. A román autópálya-hálózat hossza mindössze 120 kilométer.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik