Belföld

Paks: a többség nem hisz senkinek

Kommunikációból elégtelenre vizsgáztak a paksi erőmű vezetői és a politikusok: a lakosság 61 százaléka szerint a paksi vezetés és a politikusok igyekeznek eltitkolni a valóságot az emberek elől.

Az emberek 46 százaléka a jelentős kockázat miatt negatívan viszonyul az atomerőművekhez, 43 százalék viszont pozitív a véleménye; szerintük ezek az erőművek nem szennyezik a környezetünket – derül ki a Medián 1200 polgár megkérdezésével május közepén, vagyis szűk egy hónappal a paksi gázszivárgás kezdete után elvégzett országos felméréséből.


Ez utóbbiak töpbbsége is csak általánosságban megengedő: biztos, ami biztos, a lakosság háromnegyede ugyanis ellenezné, hogy a lakóhelye közelében építsenek atomerőművet. A lakosság többsége ezt annak ellenére gondolja így, hogy 71 százalék tudja, az atomerőművek a többi erőműnél olcsóbban állítják elő az áramot.

Tízmilliárd mínusz

Pénteken derült ki, hogy az idén már nem fog üzemelni a 2-es blokk a paksi atomerőműben, legalábbis ezt tartalmazza az ideiglenes üzletiterv-módosítás reális változata. Ebben az esetben 9,5 milliárd forintos veszteséggel zárja az évet az erőmű az eredetileg tervezett 1,5 milliárd forintos nyereség helyett. A társaságnál az adózás előtti és az adózott eredmény megegyezik. Tavaly a társaság 3,5 milliárd forintos eredményt ért el. Molnár Károly, a Paksi Atomerőmű Rt. igazgatóságának elnöke a pénteki tájékoztatón arról is beszámolt, hogy az ideiglenes üzletiterv-módosítás optimális változata szerint november 1-jétől már indulhat a 2-es blokk. Az üzleti terv végleges módosítására akkor tesznek javaslatot a közgyűlésnek, ha már kialakul, miként végezhető el a sérült üzemanyag-kazetták biztonságos elhelyezése. Ezt a javaslatot várhatóan ősszel tudják megfogalmazni.

Az ártól függ mindenTalán emiatt van az – írja a Medián a felmérésről kiadott jelentésében -, hogy az atomenergiától tartóknál jóval kevesebben vannak, akik az üzemzavarok miatt bezáratnák a Paksi Atomerőművet: ezt a lakosság 22 százaléka támogatná, és közülük is csak minden második tartana ki e mellett akkor is, ha az jelentősen növelné a villamosenergia árát.

Nagyobb a bezárást támogatók aránya azok körében, akik nem tudták megítélni, hogy a magyar áramhasználat hány százalékát termeli meg. Erre vonatkozóan egyébként csak minden hatodik megkérdezett adott többé-kevésbé pontos (35 és 45 százalék közötti) becslést.


Érdekes, hogy míg a közvéleményt foglalkoztató legtöbb kérdésben a véleményformálás összefügg az emberek legfontosabb szociológiai jellemzőivel, addig Paks ügyében nincs ilyen összefüggés: a különböző lakóhelyű, életkorú vagy iskolázottságú emberek nagyjából azonos módon gondolkodnak az atomerőmű esetleges bezárásáról.

A többség szerint eltitkolják a valóságot

A felmérés talán leginkább figyelemre méltó megállapítása, hogy a lakosság többsége, országos átlagban 61 százaléka úgy véli, az erőmű vezetői és a politikusok igyekeznek eltitkolni a valóságot az emberek elől. Csupán 29 százalékuk szerint lehet hinni a meghibásodással kapcsolatos híradásoknak.


A pártpreferencia sem elsősorban az atomerőmű, hanem inkább a kormányzati kommunikáció iránti bizalommal függ össze: az ellenzéki szavazók körében az átlagnál is kevesebben érzik azt, hogy lehet hinni az erőművel kapcsolatos híradásoknak (lásd az ábrát).


Paks: a többség nem hisz senkinek 1

Forrás: Medián

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.