Belföld

Megállapodás a német acéliparban, másutt sztrájkok

Pünkösd után folytatódnak, sőt bővülhetnek is az egy hete kezdődött sztrájkok, a keletnémet fém- és elektromos iparban, miközben az acélipari ágazatban megállapodással végződtek a tárgyalások. Mindkét ágazatban azt akarják, hogy ugyanolyan fizetések mellett csak 35 órát dolgozzanak hetente, ugyanúgy, mint nyugatnémet kollégáik.

A hét végén a nyolcezer acélipari dolgozó nevében kompromisszumot kötöttek a szakszervezetek, amit azonban elfogadhatatlannak tartanak a 310 ezer fém- és elektromos ipari dolgozó számára. Az acéliparban három lépcsőben csökkenne a munkaidő 35 órára. 2005 április elsejei hatállyal 37 órára, majd két év múlva 36 órára, a folyamatot a harmadik szakasz zárná le: 2009. április 1-jétől hetente már csak 35 órát kellene dolgozni a keletnémet acéliparban.

A felek felül is vizsgálhatják a megállapodást. A klauzula értelmében, amennyiben a gazdasági helyzet súlyosan megromlana, megállapodhatnak a munkaidő rövidítésének elhalasztásában, egy-egy évet késne az áttérés az újabb szakaszra. A munkaadók szerint a kelet-németországi telephelyek utolsó fontos gazdasági vonzereje is elvész, ha csökkentik a munkaidőt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik