Belföld

Hihetetlen a román GDP-adat

Gazdasági elemzők meglepetéssel és fenntartásokkal fogadták a román gazdaság első negyedévi növekedéséről szóló hivatalos statisztikai adatokat - írta keddi számában a Ziarul Financiar című román gazdasági újság.

A román statisztikai hivatal hétfőn közzétett adatai szerint
a hazai össztermék (GDP) 4,4 százalékkal növekedett az év első három hónapjában. A román gazdasági lap által idézett elemzők viszont azonnal kétségbe vonták az adatok pontosságát.


A kételyek azon alapulnak, hogy a GDP-t alkotó fő elemekből
nem jön ki a 4,4 százalék – jelentette ki Daniel Daianu közgazdász professzor, volt pénzügyminiszter. Daianu felhívta a figyelmet arra, hogy a román GDP-hez a szolgáltatások járulnak hozzá a legnagyobb mértékben – 46 százalékkal -, itt viszont a növekedés csak 3,4 százalékos volt. A gazdaság húzóágazatának számító iparban is csak 2,6 százalékos
bővülést rögzítettek hivatalosan, ráadásul a szakértők ezt is
megkérdőjelezik.


A volt pénzügyminiszter szerint a két legfontosabb összetevőnél tapasztalt elmaradást nem pótolhatja az, hogy az építőipar 5,6
százalékos növekedést ért el. Hangsúlyozta, hogy az építőipar mindössze 5 százalékkal részesedik a román GDP-ből. Hozzátette, hogy a statisztikailag kimutatott növekedés ellenére valamennyi jelentős román építőipari cég az első negyedévben a pénzügyi eredmények romlását jelezte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik