Belföld

VCP-Mol: harc a régió olajpapírjaiért?

A VCP Capital Partners csütörtökön azzal lepte meg a piacot, hogy bejelentette: vállalkozása útján 2,822 százalékos részvénycsomagot vásárolt a Mol Rt.-ben - számol be a Világgazdaság.

A BorsodChem és a TVK kapcsán megismert VCP pénzügyi befektetésként kezeli a tranzakciót, s mint egyes elemzők rámutattak: nem kizárt, hogy a régió három nagy szereplője, a Mol, a PKN és az OMV részvényeiért megindul a harc.

A PKN Orlen éppen a minap közölte, hogy fontolóra vette a Mol Rt. állami tulajdonban lévő 22,7 százalékos pakettjének megvásárlását. A lengyel olajcég elé azonban váratlanul „beelőzött” a VCP Capital Partners, amely a 95 százalékban tulajdonolt VCP Industrie Beteiligungen AG-n keresztül 2,822 százalékos Mol-részvénycsomagot vásárolt.

Mivel a Mol saját részvényei nem szavaznak, így a VCP befolyásának mértéke 2,934 százalékra tehető. A bécsi bejegyzésű társaság június 3-án egy tőzsdén kívüli ügylet keretében jutott az ominózus részvénycsomaghoz, s mint közleményében fogalmazott: a törvényi előírások és a Mol alapszabálya sem kötelezte volna őket a tranzakció bejelentésére, erre kizárólag a transzparencia érdekében vállalkoztak.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik