Belföld

A vártnál kevesebb elbocsátás az USA-ban

Májusban az Egyesült Államokban 17 ezer munkahelyet számoltak fel, ami a vártnál kevesebb, viszont a munkanélküliek aránya 6,1 százalékra emelkedett.

Ez utóbbi mintegy kilenc éve a legmagasabb szint – jelentette be az amerikai munkaügyi minisztérium. Áprilisban 6 százalékon állt a munkanélküliségi ráta és a szakértők azt jósolták, hogy ez az arány lényegében változatlan marad májusban is 6,1 százalékkal. 1994 júliusában volt ilyen magas a munkanélküliségei ráta. Ami a 17 ezer felszámolt állást illeti, az némi reménnyel kecsegtet a mostani gyenge gazdaság felpörgését illetően. A szakértők arra számítottak ugyanis, hogy májusban 39 ezer állás fog megszűnni. Az egészében a vártnál kedvezőbb helyzetre való tekintettel a FED-nek nem kell majd a piacon beavatkoznia, különös tekintettel arra, hogy az adómérséklés hatása csak ezután lesz majd érezhető – vélik a szakértők.

Az európai tőzsdék az amerikai munkanélküliségi adatok bejelentésekor a pozitív tartományban mozogtak. A londoni FTSE index 1,7 százalékos, a frankfurti DAX 2,99 százalékos nyereségben volt az adatok ismertetése után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik