Belföld

Megkezdődött az acélgyártás a DAM-ban

Megkezdődött az acélgyártás a tervezett szombat helyett már péntek délután a március óta felszámolás alatt álló diósgyőri DAM Steel Rt.-ben - értesült az MTI

Kovács János, a cég felszámoló biztosa, a felszámolással megbízott Mátraholding Rt. vezérigazgatója megerősítette az MTI információját. Elmondta: miután minden pénzügyi akadály elhárult a termelés újbóli megkezdése elől, és azt a gépek, berendezések műszaki, technológiai állaga is lehetővé tette, ezért döntöttek az elektrokemence beindítása mellett.

Az első leöntött, 80 tonna acél után az acélgyártás immár folyamatos – tette hozzá. A hengersorok várhatóan a jövő hét közepén kezdik meg a munkát. Az idén még egyetlen napot sem termelt DAM Steel Rt. munkájának újraindítását az tette lehetővé, hogy a felszámoló szervezet csütörtökön aláírta a termelést finanszírozó pénzügyi megállapodást a CIB Bank Rt-vel. A pénzintézet 1,8 milliárd forintos orgóeszközt biztosít a DAM Steel Rt.-nek.

A bankgarancia alapján kezdte meg az energiabiztosítást a Mol Rt. és az Észak-magyarországi Áramszolgáltató (ÉMÁSZ) Rt. A felszámolás alatt álló kohászati társaság 1.135 dolgozójának erre az évre vélhetően biztosan lesz munkája. Marjasné Endrédi Zsuzsanna reorganizációs vezérigazgató az MTI-nek elmondta: júniusban 27,5 ezer tonna készárura van megrendelésük, és a harmadik negyedévre is jelentős megrendelésekkel bírnak.

A vezérigazgató úgy vélekedett, a piac bízik a diósgyőri kohászatban, annak ellenére, hogy az idén még nem gyártottak acélt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik