Belföld

Lakás- és építésügyi hivatal alakul a BM-ben

Lakás-és építésügyi hivatal alakul a Belügyminisztériumon belül, élén helyettes államtitkárral július 1-jén. Ezt Lamperth Mónika belügyminiszter jelentette be az építőknapja alkalmából rendezett ünnepi ülésen pénteken Budapesten.

A miniszter közölte, hogy döntését egy év tapasztalatai érlelték meg, amióta a legfontosabb szakmai igazgatási feladatok a belügyi tárcához kerültek. A hivatalt vezető helyettes államtitkár személyéről később döntenek. A miniszter közölte: az építőipar a bruttó hazai termék mintegy 5 százalékát hozza létre, a foglalkoztatottak 7 százaléka dolgozik az ágazatban. Hozzátette: az építőipar húzóágazat jellege az elmúlt években meggyőző volt, mivel 1996 óta minden évben nőtt az építőipari termelés.

Ennek fő hajtóerejét a kormányzati megrendelések és a növekvő lakáspiaci kereslet képezték a belügyminiszter szerint. Lamperth Mónika kiemelte, hogy 2002-ben az építőipari termelés 20 százalékkal haladta meg az előző évit, s ezzel az ágazat az elmúlt 12 év legmagasabb növekedési ütemét érte el. Emlékeztetett arra, hogy az építőipar tavaly csaknem másfélezer milliárd forintnyi összegű építési, szerelési munkát valósított meg. Reményei szerint az építő- és építőanyag ipar teljesítménye ebben az évben is nőni fog, bár az első negyedév termelési adatai csaknem 20 százalékkal elmaradnak a várakozásoktól, ám ez a miniszter szerint elsősorban a külső körülmények kedvezőtlen alakulásával függ össze.

Lamperth Mónika a szakterület szabályozási feladataival kapcsolatban elmondta: megújításra vár az építési hatósági rendszer, amely jelenlegi formájában nem képes maradéktalanul ellátni a piacgazdaság fejlődésével összefüggő és egyre bonyolultabbá váló feladatokat. „Az Európai Unióhoz való csatlakozás része az építési termékekkel kapcsolatos jogszabályok harmonizációja is. Így már kidolgoztuk és hatályba léptettük az építési termékek műszaki követelményeinek, megfelelőség-igazolásának, valamint forgalomba hozatalának és felhasználásának részletes szabályairól szóló rendeletet” – mondta a belügyminiszter. Tolnai Tibor, az Építési Vállalkozások Országos Szakszövetségének elnöke közölte: az építőipari szakma egységes és egyöntetűen üdvözli a miniszter bejelentését az önálló lakás- és építésügyi hivatal megalakulásáról, amire a szakma már 15 éve vár, amióta az építésügyi és városfejlesztési minisztérium megszűnt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik