Belföld

Újabb verbális intervenció a jegybanktól

A forint nem erősödött eleget a csütörtöki szóbeli intervenciót követően. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kész arra, hogy kamatot emeljen, amennyiben a forint nem erősödik 250 körüli szintre az euróhoz képest. A jegybank elképzeléseit a kormány is támogatja.

“Ha az árfolyam nem kerül oda, ahol szeretnénk látni, akkor az MNB kész arra, hogy gondoskodjon erről a kamatemelés alkalmazásával” – mondta Missura Gábor, a jegybank szóvivője a Reutersnek. A bankközi devizapiacon az euróval 261,60 és 265,00 forint között kereskedtek péntek délelőtt az előző napi 264,50-265,00 forint után.

Korábban László Csaba nyilatkozta azt, hogy rövid távon nem lát szükségesnek közvetlen akciót a Magyar Nemzeti Bank részéről. A pénzügyminiszter hozzátette, hogy a kormány támogatja a központi bank erőfeszítéseit a 250-260 forint/eurós sáv védelmében. Ez a sáv a központi banknak is elfogadható – mondta. – A kamatok megfelelők. Nem hiszem, hogy bármiféle beavatkozásra lenne szükség rövid távon, és ezen 24-48 órát értek – magyarázta a pénzügyminiszter.

Az e héten végrehajtott árfolyamsáv-módosítás döntő fontosságú intézkedés volt azért, hogy Magyarország gyorsan beléphessen az euróövezet előszobájába, az európai átváltási mechanizmusba (ERM-II.), lehetőleg már a jövő májusi EU-csatlakozás után. Az euróövezeti tagság előzményeiről László Csaba pénzügyminiszter pénteken beszélt újságíróknak. A pénzügyminiszter elmondta, hogy várakozása szerint a forint hamarosan megnyugszik 250-260/euró között, és hozzátette, hogy ez a sáv bizonyára hosszabb távon is tartható.

László Csaba úgy vélte, hogy 2007-08 körül lenne ideális az euró bevezetése. Úgy vélte, nincs szükség további intézkedésekre az árfolyamrendszerrel kapcsolatban az ERM-II.-be való belépés előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik