Belföld

Az iraki nem hadifogoly, csupán fegyveres ellenség

A civil jogvédők után immár egy amerikai kormányszerv és az ENSZ egyik testülete is kritikusan ítéli meg azt a gyakorlatot, ahogy az USA a terrorizmusellenes harcban elfogottakkal bánik. Több ezer fogoly sorsáról van szó - írja a Népszabadság.

Az amerikai igazságügyi minisztérium főfelügyelője kritikus jelentést hozott nyilvánosságra arról, hogy a 2001. szeptember 11-ét követő hónapokban fölöslegesen szigorú körülmények között, túl hosszan tartottak fogva több száz illegális bevándorlót.

Az FBI főleg New Yorkban és New Jerseyben százszámra vett őrizetbe „terroristagyanús” férfiakat, és átlagosan 80 napot vett igénybe, amíg végre tisztázták őket. A 762 ember közül egyetlenegy ellen sem emeltek vádat terrorizmus miatt. Viszont sokan több hónapot töltöttek embertelen körülmények között, és őrzőik lelki, sőt fizikai erőszakot alkalmaztak velük szemben. Az érintettek zömét kitoloncolták az országból.

A Pentagon közben katonai bírót és ügyvédet jelölt ki a guantánamói bázison tervezett gyorsított perek lebonyolítására. A több mint hatszáz fogva tartottra az amerikai vélemény szerint nem vonatkoznak a genfi konvenció előírásai, mivel nem hadifoglyokról, hanem csupán „ellenséges fegyveresekről” van szó. A táborban eddig csaknem harminc öngyilkossági kísérlet történt, tíznél kevesebb, főleg idős foglyot pedig hazavittek és szabadon engedtek.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik