Belföld

Egységes bért kapnak majd a régi euróhonatyák

admin

2003. 06. 06. 12:24

Az Európai Parlament képviselői egységes díjazást és költségtérítést kapnak azután, hogy a strasbourgi testület elfogadta a Rothley-jelentést - számolt be a Bruxinfo. A havi kétmillió forintnak megfelelő fizetést csak a régi tagállamok európai szintű képviselői vihetik haza.

A képviselők nagy többsége igent mondott arra, hogy minden euroképviselő a jövőben egységesen az Európai Bíróság tagjai mindenkori fizetésének a felét kapja bérként. Jelenleg ez 8500 eurós (kétmillió forintos) havi apanázst jelent.

Eddig minden honatya a nemzeti parlament tagjainak járó fizetést kapta az EP-ben. Ennek eredményeként – noha egy testületben dolgoztak és egy frakcióban is ültek – egy olasz képviselő majdnem 12 ezer eurót (közel hárommillió forintot) vihetett haza, ellentétben a fizetési skála alsó végén elhelyezkedő spanyol parlamentaristával, aki „mindössze” 2500 eurót (600 ezer forintot) keresett.

Az emelt fizetés a jelenlegi tagok honatyáit illeti majd meg, ennél kevesebbet kaphatnak viszont majd a tíz, jövőre csatlakozó ország küldöttei, akik a csatlakozásig megfigyelői státuszban vesznek részt a munkában.

Az EP úgy döntött, hogy az új tagállamoknak felkínálják annak lehetőségét, hogy úgy döntsenek, az országukból érkező képviselőknek még egy bizonyos ideig a nemzeti parlamentben megállapított fizetés járjon. Erre a csatlakozási szerződés életbe lépésétől számított második ciklus végéig lenne lehetőség. A döntés mögött az a megfontolás húzódhat meg, hogy a tagjelöltek honatyái jóval szerényebb fizetést vihetnek haza, mint akár a legszerényebb spanyol díjazás. Egy prágai képviselő alapbére 400 euró, esetükben tehát húszszoros lenne a különbség a hazai és a strasbourgi politikus havi apanázsa között.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 06:  Supreme Court nominee Judge Brett Kavanaugh organizes his desk before testifying to the Senate Judiciary Committee on the third day of his Supreme Court confirmation hearing in the Hart Senate Office Building on Capitol Hill September 6, 2018 in Washington, DC. Kavanaugh was nominated by President Donald Trump to fill the vacancy on the court left by retiring Associate Justice Anthony Kennedy.  (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.