Belföld

Egységes bért kapnak majd a régi euróhonatyák

Az Európai Parlament képviselői egységes díjazást és költségtérítést kapnak azután, hogy a strasbourgi testület elfogadta a Rothley-jelentést - számolt be a Bruxinfo. A havi kétmillió forintnak megfelelő fizetést csak a régi tagállamok európai szintű képviselői vihetik haza.

A képviselők nagy többsége igent mondott arra, hogy minden euroképviselő a jövőben egységesen az Európai Bíróság tagjai mindenkori fizetésének a felét kapja bérként. Jelenleg ez 8500 eurós (kétmillió forintos) havi apanázst jelent.

Eddig minden honatya a nemzeti parlament tagjainak járó fizetést kapta az EP-ben. Ennek eredményeként – noha egy testületben dolgoztak és egy frakcióban is ültek – egy olasz képviselő majdnem 12 ezer eurót (közel hárommillió forintot) vihetett haza, ellentétben a fizetési skála alsó végén elhelyezkedő spanyol parlamentaristával, aki „mindössze” 2500 eurót (600 ezer forintot) keresett.

Az emelt fizetés a jelenlegi tagok honatyáit illeti majd meg, ennél kevesebbet kaphatnak viszont majd a tíz, jövőre csatlakozó ország küldöttei, akik a csatlakozásig megfigyelői státuszban vesznek részt a munkában.

Az EP úgy döntött, hogy az új tagállamoknak felkínálják annak lehetőségét, hogy úgy döntsenek, az országukból érkező képviselőknek még egy bizonyos ideig a nemzeti parlamentben megállapított fizetés járjon. Erre a csatlakozási szerződés életbe lépésétől számított második ciklus végéig lenne lehetőség. A döntés mögött az a megfontolás húzódhat meg, hogy a tagjelöltek honatyái jóval szerényebb fizetést vihetnek haza, mint akár a legszerényebb spanyol díjazás. Egy prágai képviselő alapbére 400 euró, esetükben tehát húszszoros lenne a különbség a hazai és a strasbourgi politikus havi apanázsa között.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik