Belföld

Csillag István: a sáveltolásnál nincs jobb

Csillag István szerint a magyarországi vállalkozók számára nem lehetett volna kedvezőbben dönteni annál, minthogy a forint kurzusát a sáv eltolásával az egyensúlyi árfolyam felé mozdították el.

A gazdasági és közlekedési miniszter pénteken, az Európai Unió és a csatlakozó országok közlekedési minisztereinek luxemburgi találkozójáról hazatérve Budapesten sajtótájékoztatót tartott, amelyen szólt a sáveltolásról. Elmondta: a döntés nyomán várhatóan kialakuló 250-260 forint közötti egyensúlyi árfolyam az exportőrök és a beszállítóik számára úgy jelent kedvező változást, hogy eközben nem kell inflációs áldozatot vállalniuk. „Az egyensúlyi árfolyam az exportőrök számára a recesszió ellenére kedvező árkínálatot tesz lehetővé, amelynek nyomán a beszállítók költségeiket az eddigiekhez képest jobban érvényesíthetik és több megrendeléshez is juthatnak” – közölte Csillag István hozzátéve, hogy az árfolyamsáv eltolása a kormány működése óta az első olyan monetáris intézkedés volt, amit a jegybankkal összhangban sikerült meghozni.

A miniszter az intézkedés időzítését az inflációs veszély hiánya miatt tartja jónak. Csillag István beszámolt az Európai Unió és a tagjelölt országok közlekedési minisztereinek csütörtöki luxemburgi találkozójáról. Utalt arra, hogy a tanácskozáson szó volt a repülőtéri résidők újraosztásáról szóló szabályozás felfüggesztéséről és az összeurópai jelentőségű közlekedési projektek átgondolásáról is. A Magyarországot közvetlenül érintő témák közül a Duna hajózhatóságának helyreállítására és a kikötőfejlesztésre, továbbá az 5-ös számú közlekedési folyosó vasúti fejlesztésre vonatkozó javaslatait említette. Témaként szerepelt a fuvarozási közlekedési díjak új rendszerének kialakítása is. A miniszter megjegyezte, hogy a javaslatok azokat a döntéseket alapozzák meg, amelyek az EU 2007-től kezdődő új költségvetési időszakára vonatkoznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik