Belföld

Védegylet a tradicionális ételekért – unokáink is ízlelhetik

Több európai országban is védegyletet hoztak létre a tradicionális ételekért. Hazánkban kormányrendelettel szeretnék ugyanezt elérni, bár a szakma ezt kétkedve fogadja.

A szalontüdő, a töpörtyűs pogácsa és a túrós rétes is szerepel a kiveszőben lévő osztrák ételspecialitások között, amelyek védelmére a vendéglátó-ipari és más gazdasági szaktekintélyekből kuratórium alakult. A felsorolt étkek hallatán sokan felhördülhetnek, mondván ezek magyar specialitások – hiszen a nívósabb étlapokon a gulasch vagy a varga belesch mellett foglalnak helyet – adta tegnap hírül az TI.

A kuratóriumot Stephan Mikinovic az Osztrák Agrárpiaci Társaság (AMA) ügyvezető elnöke alapította; úgy ítélte meg, hogy egy ország kulturális identitásához a művészet vagy az építészet mellett az étkezési kultúra is hozzátartozik. A specialitások lassú eltűnését a globalizáció, s ezzel az ízlés nemzetközivé válása okozza. Megalakulásával a kuratórium Franciaország és Olaszország példáját követi, ahol egyebek mellett kitüntetésekkel és államilag támogatott hitelekkel is ösztönzik a hagyományokat őrző éttermeket.

Első lépésként Bécs belvárosában megnyílt a Culinarium Austria elnevezésű intézmény, amelynek éttermében specialitásokat szolgálnak fel, de árulnak mindenféle osztrák ételkülönlegességet (sajtokat, sonkákat, befőtteket, házi készítésű száraztésztát). Az ehhez szükséges pénz összeszedéséhez a kuratórium a Culinarium Austria éttermébe hívta a bankok, biztosítók és egyéb nagyvállalatok képviselőit: borjúból, folyami rákból, pisztrángfiléből, véres hurkából és máglyarakásból álló menüvel kívánta céljait elérni.

Magyarországon a Magyar Vendéglátói Ipartestület is tervez hasonló védelmi lépéseket, tudtuk meg Háber Tamástól, a testület elnökétől. Mint elmondta, lépéseket tesznek, hogy a Turisztikai Államtitkársággal és a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztériummal karöltve megóvják a magyar mezőgazdaság terményeit. Csak jó alapanyagból készülhetnek ugyanis tradicionális magyar ételek. A terv pillanatnyilag csak ötlet, amely magában foglal egy kormányrendeletet is: ez felölelné a tradicionális magyar étkek körét.

A szakma azonban nincs elragadtatva az ötlettől. Kun Tamás, a Pilvax Kft. ügyvezető igazgatója szerint alulról kezdeményezve kell kialakulnia annak, hogy továbbra is hagyománya legyen a tradicionális magyar ételeknek. Ugyanakkor már most sem hagyományőrzők a hazai vendéglők, hiszen a gulyást, a töltött káposztát könnyített formában (kevesebb zsírral) tálalják, s a Gundel-palacsintát is látványosan meggyújtják, holott ez nem szerepelt az eredeti receptben.


• Népszabadság

Ajánlott videó

Olvasói sztorik