Belföld

Szekszárdi hattyú – Szekszárdi Kékfrankos, 2000 Takler pince

admin

2003. 06. 05. 10:36

Fantasztikus sikereket arattak az idei tavasz nagy napnyugati borversenyein a szekszárdi vörösborok. A szekszárdiak már tavaly ősszel elnyertek minden elnyerhetőt a honi nagy borversenyeken, most bizonyítást nyert, hogy nemzetközi mércével mérve is kiválóak.

A szekszárdi borászok sikere beleilleszkedik a magyar vörösborok általános fejlődési ívébe, színvonaluk az 1999-2000-es évjárattól ugrásszerű javulást mutat. Felhalmozódott egy akkora tudásbázis és tőke (amit a pincészetek fejlesztésének országos hulláma is mutat), ami lehetővé tette, hogy a magyar vörösborok nagy számban érjék el a nemzetközi színvonalat.


Szekszárdi Kékfrankos, 2000 Takler pince

A kékfrankos Limbergerről és/vagy Blaufränkisch-ról magyarított kékfrankosra; a mitológia szerint Napóleon pénzéről kapta a nevét, amit a francia katonák számolatlanul szórtak, hogy hozzáférhessenek a pompás vörösborhoz. Lehet benne valami, most is nagyon tetszett nekik, Takler Ferenc 2000. évi Kékfrankos válogatását arannyal honorálták a bordói Wine Challenge-en. A kékfrankos ilyen kis megbízható, sváb karakter: becsületesen terem, savgerinces, nem finnyás, bírja a cúgot, de mindig délre vágyik, ami abból is látszik, hogy imádja a meleget, fürtje vállas, olykor ágas. Ma a legelterjedtebb fajta Magyarországon, belőle készül a vörös átlagbor. Ám lám ilyen komoly történetek is kihozhatók belőle, mint amilyet Taklerék bontottak ki a forró évjáratra, a dűlőszelektált termelésre, a tőkénkénti 2 kiló alatti hozamra és a 20 cukorfok fölötti, túléretten, október vége felé lezajlott szüretre támaszkodó alapanyagból. A kékfrankos Takler szerint kitörési pont lehet a magyar vörösborászat számára egy, a cabernet-k dominálta világban, és Szekszárd számára is, mely lám lassan kibontja szárnyait, és kiderül: a márványban benne van a hattyú szobra, csak le kell dobálni róla a resztlit.

Először Burgenland elől tűntek fel ilyen karakterű-színvonalú, bosszantóan nívós kékfrankosok, mint ez, de ez jobb, mert ég benne a szekszárdi nap. Taklerék bora, mely a Monarchia Gold Selection csúcsbor-halmaz tagja, lila élű, rubinszínű, illata gyümölcs és enyhe újhordó, ízben tartalmasság és mélység, az elegáns barrik és tannin egyensúlyban a tüzes, 12,7 százalék alkohollal és a hiánytalan savakkal, érintésnyi édesség, egyszóval nagy bor bontakozik ki a pohárból: a rút (rőt) kiskacsa kékfrankosból egy szekszárdi hattyú.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

View of the Cerro Azul, in the Serrania La Lindosa -which had been declared Protected Archaeological Site of Colombia last May- in the Amazonian jungle department of Guaviare, Colombia, on July 2, 2018. 
Both the Serranias of Chiribiquete and La Lindosa had been closed to outsiders for many years during the armed conflict and are now opening up to scientific research.  / AFP PHOTO / Diana Sanchez

Egy lépésre vagyunk az összeomlástól

Pusztazámor, 2012. május 24.
A Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ lerakójának tetején ürít egy kukásautó. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. kukásautói szállítják a Budapesten keletkezett szemét egy részét a telepre.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.