Belföld

Százmilliós tanácsadás a Budapest Airportnak közbeszerzés nélkül

Pályáztatás nélkül kapott százmilliós összértékű tanácsadási megbízásokat az Open Consulting Rt. a Ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport (BA) Rt.-től.

A reptéren a kormányváltás után megjelent céggel több óradíjas szerződést is kötöttek, ezek összege 2003-ra már a százmillió forintot is meghaladta.


Egyebek mellett a minibuszüzletág magánkézbe adásáról is az Open Consulting tanácsára döntött a repteret üzemeltető részvénytársaság igazgatósága. Somfai Zoltán, az Open vezérigazgatója a Népszabadság kérdésére elmondta, először kisebb értékű munkákat végeztek a Budapest Airportnak, és miután a megrendelő elégedett volt teljesítményükkel, komolyabb megbízást is kaptak.

– Az ÉLGÉP-nél az Open igazgatóságának több tagja, valamint Hídvégi Gábor, a Budapest Airport Rt. jelenlegi vezérigazgatója kollégák voltak, innen a jó szakmai kapcsolat – nyilatkozta a lapnak Somfai.


A Budapest Airport Rt. nem tartozik a közbeszerzési törvény hatálya alá, a menedzsmentnek nem kellett megbízásunkhoz pályázatot kiírnia – hangsúlyozta a vezérigazgató. – A mi tanácsaink alapján más beszerzéseknél azonban már tendert hirdetett a BA, hogy a legkedvezőbb árat érjék el.

Mint Somfai elmondta, tizenkét, felsőfokú végzettséggel rendelkező kollégájuk dolgozik a reptér ügyein, a megbízás első hat hónapjában saját cégének kasszájából fizette alkalmazottait. Somfai szerint cége szerződését a BA vezetésében zajló politikai csatározások miatt akarják befeketíteni.

Bár a százmilliós tanácsokat adó Open Consulting Rt. korántsem állami vállalat, igazgatóságának, felügyelőbizottságának, de még tulajdonosainak összetétele is megváltozott a kormányváltás közeledtével. A cég azóta a Szerencsejáték Rt.-s Somfai Zoltán volt feleségének és egy svájci bejegyzésű társaságnak a tulajdona. Előtte az Antenna Hungária Rt. jelenlegi igazgatósági elnöke, Lévay Örs, a korábbi SZDSZ-es parlamenti képviselő Matyi László és Weinek Leonárd birtokában volt. Az említett SZDSZ-es szakemberek még 2002-ben kiszálltak a cégből, velük az új tulajdonosok fillérre elszámoltak, még ha ez manapság nem is túl gyakori – fogalmazott Somfai Zoltán, az Open Consulting Rt. vezérigazgatója, aki állítja, cégük semmilyen formában sem kötődik a politikához.

• Népszabadság

Ajánlott videó

Olvasói sztorik