Belföld

Magyar-cseh vállalkozók újítanák fel az iraki olajkutakat?

Az elmúlt években a magyar és cseh kétoldalú gazdasági kapcsolatok szépen fejlődtek, amit az is mutat, hogy a CEFTA-megállapodás megkötése óta háromszorosára nőtt a kereskedelmi forgalom, s idén már elérheti a 2 milliárd dollárt. Ezt Medgyessy Péter miniszterelnök hangoztatta csütörtökön Budapesten, magyar- és cseh üzletemberek találkozóján a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara székházában.

A magyar miniszterelnök aláhúzta: a vállalkozóknak az az érdeke, hogy ne csak egymás országaiban növeljék befektetéseiket, hanem harmadik piacokon is. Medgyessy Péter megemlítette, hogy mind a magyar, mind a cseh befektetők egymás országaiban 70-100 millió dolláros befektetéssel vannak jelen. Ezt a miniszterelnök növelhetőnek tartotta, sőt közös érdeknek nevezte, hogy a két ország beruházói harmadik piacon együtt jelenjenek meg. Példaként említette az iraki újjáépítést, ahol a két ország vállalkozói együttesen vehetnének részt az olajfinomítók felújításában.

A miniszterelnök bejelentette: cseh kollégájával megállapodtak abban, hogy felállítanak egy kormányközi gazdasági vegyes bizottságot, amely ősszel már el is kezdi működését. Ez a testület fórumot teremt a két ország vállalatai és kormányzati szervezetei számára az együttműködéshez. Medgyessy Péter beszélt arról is, hogy a XXI. század a közép-európaiaknak az EU-csatlakozási szerződés athéni aláírásával kezdődött meg.

A magyar miniszterelnök hangsúlyozta, nemcsak a csatlakozó országoknak van szükségük Európára, hanem Európának is a csatlakozó országokra.

Vladimir Spidla, a Cseh Köztársaság miniszterelnöke egyetértett magyar kollégájával abban, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok fejlesztésében még sok lehetőség rejlik. A cseh miniszterelnök elsősorban azt hangsúlyozta, hogy a két ország gazdasága kiegészítheti egymást. Rámutatott: a múlt évben a kölcsönös gazdasági forgalom 35 százalékkal nőtt ugyan, ám ez összességében 2 százalékot tesz ki a két ország kereskedelmi forgalmában. A cseh miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a két ország vállalkozói közötti személyes kontaktusok jól szolgálhatják a gazdasági kapcsolatok fejlődését.

Kitért arra, hogy a cseh építő- és gépipar, valamint vasúti járműgyártás szolgálhatja a magyar igények kielégítését is. Az európai integrációt ő is nagyon fontosnak tartotta, és Európa egyik legfontosabb feladataként a kül- és biztonságpolitikai továbblépést jelölte meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik