Belföld

Kézigéppiac – konkurensét vásárolja vissza a Palm

admin

2003. 06. 05. 17:03

Csaknem 170 millió dollárt fizet versenytársának megszerzéséért a Palm Inc., amelynek piaci helyzetét igencsak veszélyezteti a Microsoft.

A Palm Inc., a világ legnagyobb kéziszámítógép-gyártója bejelentette, hogy átveszi kisebb riválisát, a Handspringet. A „tenyérgépek”, illetve az

“okostelefonok” piacának két meghatározó szereplője közötti részvénycserés tranzakció során a Handspring részvényesei 32,2 százalékban lesznek tulajdonosai a várhatóan ősszel megalakuló új cégnek. A nagyobbik részt, 67,8 százalékot a Palm-papírok jelenlegi tulajdonosai mondhatják majd magukénak – írja a Neue Zürcher Zeitung.


Vissza a gyökerekhez!


A Palm ezzel gyakorlatilag 168,8 millió dollárt fizet konkurensének részvényeiért. A Handspring-papírok tulajdonosai egyetlen Handspring-részvényükért 0,09 Palm-részvényt kapnak cserébe. A Palm ezzel a tranzakcióval korábbi leányvállalatát olvasztja magába, hiszen a Handspringet öt évvel ezelőtt éppen róla választották le. A Palm alapítói, Jeff Hawkins és Donna Dubinsky 1998-ban határozták el a kiválást, s alakítottak új vállalkozást.

Az ősszel alakuló vállalat várhatóan új nevet is kap. A Palm szerint a fúzió révén évente 25 millió dolláros megtakarítást érnek el – a német Der Spiegel szerint -, részben amiatt, hogy várhatóan 125 munkahely szűnik meg a két cégnél.


Mit csinálnak? 

A két vállalat termékei közé tartozik a PalmPilot, illetve a Treo Smartphone (a Smartphone név magyar fordítása körülbelül az „okos telefon” lenne), amely utóbbi a Handspring produktuma. A jövőben tehát e két üzletág adja majd az egyesített vállalat forgalmának nagy részét, miután a Palm éppen most hajtja végre PalmSource nevű leányvállalatának önállósítását. A PalmSource a tenyérgépek operációs rendszereit értékesíti majd önállóan. A Handspring ezen kívül szoftvereket is gyárt, amelyek a gyors web-hozzáférést teszik lehetővé a „tenyérgépek” és a mobiltelefonok számára. 


Egyhangúlag hagyták jóvá az igazgatók a tervetA Palm egyik vezetője, Eric Benhamou a mostani ügylet kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy az összefogás a tenyérgépek piacán a legszélesebb termékválasztékot nyújtja. Ráadásul a legtapasztaltabb szakembereket tömöríti.

A két cég igazgatótanácsa egyébként egyhangúlag támogatta a fúzió tervét, ugyanakkor a részvényeseknek és a versenyhatóságoknak még áldásukat kell adniuk az egyesülésre. A Der Spiegelnek nyilatkozó Todd Bradley, aki a Palm és a Handspring egyesüléséből létrejövő új cég csúcsmenedzsere lesz, elmondta: több hónapja tartottak a fúzióról szóló tárgyalások, és igen sok időt töltöttek azzal, hogy újraegyesítsék a Palmot egykori leányvállalatával.Nehéz a helyzet

Elemzők szerint a két cég egyesülését a nehéz piaci helyzet indokolta. Egyes üzletágak forgalma 20 százalékkal is visszaesett az utóbbi időkben, és mindkét cég veszteségeket volt kénytelen elkönyvelni. Különösen a Microsoft jelenthet a Der Spiegel szerint fenyegetést, hiszen nemrégiben állt elő saját fejlesztésével, a PocketPC-vel.


Bradley szerint nem két vesztes egyesüléséről van szó, minthogy a legfrissebb negyedéves jelentések szerint már nem mutat majd negatívumot a Palm és a Handspring beszámolója. Ugyanakkor az egyesülés további energiákat, szinergiákat szabadít majd fel szerinte. Bradley hangsúlyozta azt is, hogy a technológiai cégek többsége igen nehéz helyzetben van, így a tenyérgépek gyártói sem „lógnak ki a sorból”.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Passerbys cross a street in the city centre of Cottbus, Germany, 23 January 2018. Cottbus is becoming the scene of ugly attacks between Germans and foreigners. The rage is let out in the nice corners of Cottbus, not in the areas dominated by prefabricated buildings. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.