Belföld

Két hét alatt eddig négy vezetőt fogyasztott el az oktatási tárca

Hétfőn lemondott Racskó Péter, az oktatási tárca Sulinet Programirodájának vezetője, majd csütörtökön Sári Lajos, a Nemzeti Szakképzési Intézetet felügyelő helyettes államtitkár. Az elmúlt két hétben Racskón és Sárin kívül két informatikai miniszteri biztos távozott a minisztériumból.

Szántó Gabriella, az oktatási tárca sajtófőnöke az Index információját megerősítve a Távirati Iroda érdeklődésére csütörtökön elmondta: Racskó Péter hétfőn, azonnali hatállyal mondott le a programiroda vezetői posztjáról. A sajtófőnök közlése szerint Racskó Péter “úgy érezte: a személyét ért támadások rossz fényt vetnek a Sulinet Programiroda működésére”.

Racskó Péter, a Sulinet Programiroda vezetője ellen Magyar Bálint oktatási miniszter fegyelmi eljárást indított, miután kiderült: Hriczu Anita kabinetfőnök és Koltai Péter – az azóta szintén távozott – miniszteri biztos társaságában a Sulinet-program fővállalkozója, az Elender Kft. vendégeként töltött el egy hétvégét Balatonkenesén. A szaktárca vezetője korábban úgy nyilatkozott egy hétvégére szóló meghívás elfogadását nem lehet összekeverni a protokolláris kötelezettségekkel.

Szántó Gabriella elmondta: a Sulinet Programiroda az Educatio Kht. részeként működik. Vezetője nem köztisztviselő, így kinevezéséhez nem szükséges külön pályázat kiírása. A programiroda új irányítóját az kht. ügyvezetője nevezi majd ki.


Két hét alatt eddig négy vezetőt fogyasztott el az oktatási tárca 1

Sári Lajos – az utolsó távozó? (Forrás: OM)


Sári Lajos azután mondott le tisztségéről, miután az Index kiderítette, hogy az oktatási tárca szakképzési helyettes államtitkára együtt utazott a manchesteri Bajnokok Ligája-döntőre Németh János üzletemberrel, aki közös céget tulajdonol az Idea Lab Kft.-vel, amely referenciák nélkül nyert egy több mint félmilliárd forintos közbeszerzési eljárás során a Nemzeti Szakképzési Intézet pályázatán. A pályázati kiírás olyan feltételeket szabott az ajánlattevők számára, amelynek egyetlen más, komoly szakmai referenciával rendelkező cég sem tudott (vagy akart) teljesíteni. Az Idea Lab Kft.-nek ráadásul semmiféle tapasztalata és referenciája nem volt a „félmilliárdos” feladat ellátásában.


 Medgyessy megvédte Magyart

Magyar Bálint oktatási miniszter a helyén marad – reagált Medgyessy Péter miniszterelnök Áder János felvetésére, miszerint a kormányfőnek fel kellene mentenie a tárcavezetőt. A miniszterelnök – aki a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen tárgyalásukat követően Adrian Nastase román kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatót – újságírói kérdésre válaszolva kifejtette: Magyar Bálint az oktatás területén reformot indított el, amely a fiatalok számára a versenyképes tudás megszerzését szolgálja.

Koltai Pétert Majsai Sándor május végi távozása után nevezték ki informatikai miniszteri biztosnak. Az OM első körben azzal indokolta Majsai távozását, hogy az elmúlt tíz hónapban az oktatási informatika valamennyi stratégiai területén lezárultak az előkészületek, és a szakember a jövőben a távlati szakmai stratégia területével kíván foglalkozni. A magyarázat akkor változott, amikor a 2,5 milliárdos informatikai tender körüli szabálytalanságok napvilágra kerültek. Ekkor Magyar Bálint miniszter beismerte, hogy a megrendelőlapok elkészítése során adminisztratív hibák történtek. Ezeket „a közigazgatási gyakorlat hiányából adódó technikai hibának” tekintette a minisztérium, és tüntette fel utólag Majsai Sándor Gábor távozásának okaként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik