Belföld

Adótudatosság, bébikötvény, gyermeklottó – készül a gyerekeknek szóló kormányprogram

admin

2003. 06. 05. 07:19

Adótudatosság, bébikötvény, gyermeklottó, gyermekbarát hivatalok és kórházak kialakítása, iskolabuszprogram – erre készül a kormány a köztársasági eszme és a gyermekek középpontba állításának filozófiája jegyében.

A miniszterelnök februárban jelentette be az Európa-tervet. A kormányzati szándékok szerint az ebben megfogalmazott politikai fogalmak – köztársaság, gyermek – tartalommal való megtöltése ez év végére, a jövő év elejére jelennek meg konkrét intézkedések formájában – tudta meg a Népszabadság. Jelenleg tucatnyi javaslaton dolgoznak az érintett minisztériumok.

Az egyik javaslat átfogó adótudatossági programra vonatkozik. A szándékok szerint az ősztől kezdődő program célja, hogy az állampolgárokban kialakuljon a közpénzekhez való hozzájárulás iránti személyes felelősség, az adóelkerülés helyett a kötelezettségek pontos teljesítése váljon érdemmé. Ennek érdekében az állampolgároknak pontos információkat adnának arról, hogy jövedelmük után ők személyesen mennyivel járulnak hozzá a közpénzekhez, s arról, hogy az állam ebből milyen kiadásokat finanszíroz.

A bébikötvény bevezetése révén az állam minden újszülött magyar állampolgár számára meghatározott összeget biztosítana, amelynek kamattal növelt összegét 18 éves korban lehetne felvenni. Vizsgálják azt is, hogy bővíthető az összeg szülői befizetésekkel, illetve, hogy valamilyen jogcímen hozzá lehet-e jutni korábban is. „Gyermeklottó” néven fut az az indítvány, amely célzott szerencsejáték formájában – lottó, sorsjegy – lehetőséget teremtene arra, hogy az emberek közvetlenül is hozzájárulhassanak egyes, a gyermekek számára kiemelten fontos programok gyors megvalósításához, például a gyermekegészségügy fejlesztéséhez, iskolafejlesztéshez, szociális programokhoz.

Módosítanának a középületekre vonatkozó építési szabványokon annak érdekében, hogy a gyermekek szabadabban mozoghassanak, kulturáltabb környezetben élhessenek, például a csengők és az ajtókilincsek lejjebb szerelésével, gyermek WC-k kialakításával. A kórházak gyermekosztályai játszósarkot kapnának. Módosulhat a KRESZ is, hogy iskolák, játszóterek előtt a jelenleginél több útburkolati jel, sebességkorlátozó tábla figyelmeztesse az autósokat. A kistelepüléseken, tanyákon élő gyerekek biztonságos közlekedését iskolabuszok üzembe állításával könnyítenék.


Népszabadság

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 06:  Supreme Court nominee Judge Brett Kavanaugh organizes his desk before testifying to the Senate Judiciary Committee on the third day of his Supreme Court confirmation hearing in the Hart Senate Office Building on Capitol Hill September 6, 2018 in Washington, DC. Kavanaugh was nominated by President Donald Trump to fill the vacancy on the court left by retiring Associate Justice Anthony Kennedy.  (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.