Belföld

Adótudatosság, bébikötvény, gyermeklottó – készül a gyerekeknek szóló kormányprogram

Adótudatosság, bébikötvény, gyermeklottó, gyermekbarát hivatalok és kórházak kialakítása, iskolabuszprogram – erre készül a kormány a köztársasági eszme és a gyermekek középpontba állításának filozófiája jegyében.

A miniszterelnök februárban jelentette be az Európa-tervet. A kormányzati szándékok szerint az ebben megfogalmazott politikai fogalmak – köztársaság, gyermek – tartalommal való megtöltése ez év végére, a jövő év elejére jelennek meg konkrét intézkedések formájában – tudta meg a Népszabadság. Jelenleg tucatnyi javaslaton dolgoznak az érintett minisztériumok.

Az egyik javaslat átfogó adótudatossági programra vonatkozik. A szándékok szerint az ősztől kezdődő program célja, hogy az állampolgárokban kialakuljon a közpénzekhez való hozzájárulás iránti személyes felelősség, az adóelkerülés helyett a kötelezettségek pontos teljesítése váljon érdemmé. Ennek érdekében az állampolgároknak pontos információkat adnának arról, hogy jövedelmük után ők személyesen mennyivel járulnak hozzá a közpénzekhez, s arról, hogy az állam ebből milyen kiadásokat finanszíroz.

A bébikötvény bevezetése révén az állam minden újszülött magyar állampolgár számára meghatározott összeget biztosítana, amelynek kamattal növelt összegét 18 éves korban lehetne felvenni. Vizsgálják azt is, hogy bővíthető az összeg szülői befizetésekkel, illetve, hogy valamilyen jogcímen hozzá lehet-e jutni korábban is. „Gyermeklottó” néven fut az az indítvány, amely célzott szerencsejáték formájában – lottó, sorsjegy – lehetőséget teremtene arra, hogy az emberek közvetlenül is hozzájárulhassanak egyes, a gyermekek számára kiemelten fontos programok gyors megvalósításához, például a gyermekegészségügy fejlesztéséhez, iskolafejlesztéshez, szociális programokhoz.

Módosítanának a középületekre vonatkozó építési szabványokon annak érdekében, hogy a gyermekek szabadabban mozoghassanak, kulturáltabb környezetben élhessenek, például a csengők és az ajtókilincsek lejjebb szerelésével, gyermek WC-k kialakításával. A kórházak gyermekosztályai játszósarkot kapnának. Módosulhat a KRESZ is, hogy iskolák, játszóterek előtt a jelenleginél több útburkolati jel, sebességkorlátozó tábla figyelmeztesse az autósokat. A kistelepüléseken, tanyákon élő gyerekek biztonságos közlekedését iskolabuszok üzembe állításával könnyítenék.


Népszabadság

Ajánlott videó

Olvasói sztorik