Belföld

Vita a gyógyszerforgalmazás uniós szabályozásáról

admin

2003. 06. 04. 09:57

Nem értenek egyet az EU egészségügyi miniszterei által ajánlott, a gyógyszeripari termékekre forgalmazásával kapcsolatos szabályozás több lényeges pontjával a jövőre csatlakozó új EU-tagországok.

Az EU soros elnöki tisztségét ellátó Görögország azt javasolja, hogy központosított eljárásmód legyen kötelező mindazon gyógyszer-termékek esetében, amelyek az AIDS, a rák és az idegalapú megbetegedések kezelésére szánt új anyagokat tartalmaznak. Több egészségügyi miniszter kérésére a cukorbetegséget is ebbe a kategóriába sorolták.

Az elnökség javaslata tízéves védelmi időszakot ajánl: az eredeti termék forgalmazásának engedélyezésétől számított nyolc esztendőt, valamint további két évet az általános termék áruba bocsátását megelőzően. Ez az az időszak, amelynek során egy vállalat megőrizheti egy bizonyos gyógyszer forgalmazási jogát úgy, hogy ez alatt másik gyógyszeripari cég ugyanazt az aktív anyagot tartalmazó általános terméket nem fejleszthet ki, hogy alacsonyabb áron dobja azt piacra. Jelenleg ez az időszak csupán hat év, így a változtatás óhatatlanul azt jelenti, hogy egy-egy eredeti hatóanyag olcsóbb változatának forgalomba kerülésére a jövőben jóval tovább kell várni.

Az ügyben az egyes országok véleménye igencsak megoszlik. A leghevesebben a 2004-ben belépő új tagállamok küldöttei tiltakoznak, tekintettel arra, hogy ezek az országok éppen csak hogy elfogadták, és saját törvénykezésükbe iktatták a hatéves időszakról szóló jogszabályt. A 2004-esek azzal érvelnek: a módosítás többletkiadással terheli meg a fogyasztókat, legfőképpen az amúgy is hátrányos helyzetű nyugdíjas korosztály tagjait.

Bár a jövőre csatlakozók képviselői meghívottként aktívan részt vehettek a vitában, egyelőre nincs szavazati joguk, így a kérdésben csupán a tizenötök miniszterei döntöttek. Az EU Tanácsa későbbi időpontban, az állategészségügyi központosított eljárásmód megvitatását követően fogadja el hivatalosan a teljes törvénycsomagot.

Forrás: www.euro.hu


 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 06:  Supreme Court nominee Judge Brett Kavanaugh organizes his desk before testifying to the Senate Judiciary Committee on the third day of his Supreme Court confirmation hearing in the Hart Senate Office Building on Capitol Hill September 6, 2018 in Washington, DC. Kavanaugh was nominated by President Donald Trump to fill the vacancy on the court left by retiring Associate Justice Anthony Kennedy.  (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.