Belföld

Tovább csökken az szja-teher 2005-től

admin

2003. 06. 04. 09:40

A FigyelőNet értesülései szerint a Pénzügyminisztériumban a személyi jövedelemadó-terhelés további csökkentését fontolgatják, döntés azonban még nem született.

A jövőre érvényes adókulcsok és sávok alapján 1,6 százalékkal csökkennek a 2004-es átlagos személyi jövedelemadó-terhek – írja a Magyar Hírlap, a már korábban meghozott döntéseket értelmezve. Ezzel az átlagos szja húsz százalék alá kerül, egészen pontosan 19,6 százalékot tesz majd ki. A kulcsok öt év után először mozdulnak lefelé: a jelenlegi 20, 30, 40 százalékos kulcs 18, 26, illetve 38 százalékra módosul. Mindez a Magyar Hírlap szerint azt jelenti, hogy jövőre havi 3500 forinttal fizet kevesebb adót az átlagfizetéssel foglalkoztatott munkavállaló. A legjobban azonban az igen magas jövedelműek járnak: például tízmillió feletti éves jövedelem esetén 240 ezer forinttal kevesebb lesz az adó 2004-ben, mint 2003-ban.


A FigyelőNet információi szerint a Pénzügyminisztériumban ugyanakkor további elképzelések kidolgozása van folyamatban, amelyek megvalósítása esetén 2005-ben és 2006-ban tovább csökkenhetne az szja-teher. Döntés minderről még nem született, ugyanakkor információink szerint az új tervezet figyelembe veszi a kisebbik koalíciós párt, az SZDSZ választási programjában szereplő célokat is, bár azokat nem olyan ütemben valósítaná meg, ahogyan azt a szabaddemokraták javasolták, s nem egy-, hanem a kétkulcsos adózást tartanának bevezetésre alkalmasnak.


Mint ismeretes, az SZDSZ választási programjában korábban azt javasolta, hogy “az összevont jövedelmek felső marginális kulcsát csökkenteni kell”. Az SZDSZ a jövedelmek egységes lineáris kulccsal történő adóztatását tűzi ki végső célként, úgy, hogy az egységes kulcs 18-20 százalék közé essen, az adóalap szélességétől függően.


Az egységes kulcsú személyi jövedelemadó bevezetésével megszűnnének az SZDSZ szerint az egyes kedvezmények. Ezt a változtatást két lépésben is el lehet érni. Először (2004. január 1-töl) a 2 millió forint alatti jövedelmeket egységesen 20 százalékos, a 2 millió forint feletti jövedelmeket pedig 40 százalékos adókulccsal lehetne adóztatni. 2006. január 1-töl pedig az egységes 20 százalékos adókulcs lenne érvényes. Mindez persze az SZDSZ választási programjában szerepelt, megvalósítása viszont mindeddig váratott magára.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 06:  Supreme Court nominee Judge Brett Kavanaugh organizes his desk before testifying to the Senate Judiciary Committee on the third day of his Supreme Court confirmation hearing in the Hart Senate Office Building on Capitol Hill September 6, 2018 in Washington, DC. Kavanaugh was nominated by President Donald Trump to fill the vacancy on the court left by retiring Associate Justice Anthony Kennedy.  (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.