Belföld

Szoftverkalózkodás: az EU-ban a görögök vezetnek

Az illegális szoftverek használata Romániában 70, Bulgáriában 68, Görögországban 63, Horvátországban 62 százalékos. Szlovéniának a legjobb a mutatója a Balkánon: náluk a programok 59 százaléka "hamis".

A jelenlegi EU-tagállamok közül Dániában a legkisebb a szoftverkalózkodás aránya a BSA (Business Software Alliance) adatai szerint, ahol 24 százalékos az illegális szoftverek előfordulása a vállalatoknál. A legrosszabb a helyzet Görögországban, ahol ugyanez a mutató 63 százalékos volt 2002-ben. (A BSA a vállalati programok helyzetét vizsgálja.) A görögök teljesítménye mindazonáltal javuló tendenciát mutat: 1994-ben 87 százalékos volt a kalózkodás aránya, azóta évente folyamatosan csökken az illegális programok előfordulása a Balkán legdélebbi országában. 1996-ban például már csak 78 százalékos, 2000-ben pedig 66 százalékos volt ez a mutató.

Ami a Balkán többi országát illeti: Bulgáriában 68 százalékos volt az illegális szoftverek aránya 2002-ben, Horvátországban 62 százalékos, Romániában pedig 70 százalékos. Szlovéniában 59 százalék a mutató. Összehasonlításul: Magyarország 45 százalékkal igen előkelő helyen áll Európában, hiszen mutatónk jobb például Spanyolországénál vagy Olaszországénál is. Kelet-Európában egyébként csak Csehországnak jobbak a számai: ott 40 százalékos az illegális programok előfordulása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik