Belföld

Észak Magyarországon indul a “keresztpapa” program

Az észak-kelet magyarországi kis- és középvállalkozások fejlődését támogatja az Európai Unióban az úgynevezett Plato-program, amely Belgium flamand kormánya, valamint a Kelet-Flandriai Kamara segítségével jött létre.

A Plato-programról a szervezők tájékoztatót tartottak szerdán Miskolcon, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (Bokik) székházában. A program a Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megye vállalkozásainak erősítését, együttműködését és nemzetközi hálózatba tömörítését segíti.

Szoboszlai Sándor, a Bokik munkatársa egyebek mellett elmondta: a Plato-program a kis- és középvállalkozásokra összpontosít, a cégek tulajdonosainak olyan üzleti fórumot ajánl, amelyen megvitathatják a gazdasági élet kérdéseit, és mód nyílik üzleti kapcsolatok kialakítására – mondta.

A szakzsargonban “keresztpapa” programnak nevezett Plato a három megyében elsőként azt a nyolcszáznál több dolgozót foglalkoztató nagyvállalatot választotta ki, amelyek koordinátori szerepet töltenek be a program megvalósításában.

Szabolcsban a Carl Zeiss Kft., a Hoya Szemüveglencse-gyártó Rt., az Épker Építőipari Kft., a Phoenix Légrugó Technológiai Kft., Hajdúban a Polgári Takarékszövetkezet, a Partium ,70 Rt., míg Borsodban a Raiffeisen Bank Rt. és a Borsodi Sörgyár Rt. támogatja, segíti – keresztapaként – a kisebb társaságok eredményesebb tevékenységét, hazai és külföldi kapcsolatfelvételét a Plato segítségével.

A program keretében tréningeken információkkal és tanácsokkal látják el a vállalkozásokat a piaci pozíciók erősítéséhez, exporttevékenységük javításához, illetve közös, főként regionális beruházási tervek kidolgozásához és megvalósításához. A Kelet-flandriai Kamara 56 millió forintnak megfelelő euróval támogatja a programot.

Szoboszlai Sándor elmondta: a Plato minden, az ipar, a kereskedelem és a szolgáltatás területén működő vállalkozás számára nyitott, egy dinamikusan fejlődő európai hálózat része, amelyhez eddig az unió országainak több mint 8 ezer kis- és középvállalkozása csatlakozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik