Belföld

Lendületben a Tisza-tavi régió – program program hátán

A Tisza-tavi régió kereskedelmi szálláshelyein tavaly 65 ezer vendég fordult meg, akik 370 ezer vendégéjszakát töltöttek el, ez 12 százalékos forgalomnövekedést jelent az előző évhez képest.

A turizmus élénkítését szolgálta egyebek mellett a Tisza-tavi fesztivál, amelyet az idén második alkalommal rendeznek meg. A június 21-től augusztus 16-ig tartó rendezvénysorozat színes kulturális és sport programokat kínál kilenc helyszínen – hangzott el a fesztivált beharangozó szerdai budapesti sajtótájékoztatón. A rendezvény szervezésének jogát az idén is a Szféra Kft. nyerte el a Magyar Turizmus Rt. (MT Rt.) által kiírt közbeszerzési pályázaton.

Molnár Anita, a MT Rt. Tisza-tavi Regionális Turisztikai Projekt Iroda igazgatója elmondta: a Tisza-tavi Regionális Idegenforgalmi Bizottság a fesztivál programjaira 25 millió forintot különített el, az események színhelyeit adó kilenc település pedig egyenként 500 ezer forinttal járul hozzá a fesztivál megrendezéséhez. A regionális bizottság teljes idei költségvetése 180 millió forint.

Molnár Anita közölte azt is, hogy az idei szezonban legalább 6 százalékos vendég-forgalom növekedéssel számolnak. Hozzátette, hogy az utóbbi négy évben évente 10-12 százalékkal nőtt a vendégek és az eltöltött vendégéjszakák száma. Becslése szerint a Tisza-tavi régió az ország idegenforgalmi bevételeinek mintegy fél százalékát adja.

A fesztivál június 21-én, Nagykörüben kezdődik, majd ezt követően augusztus 16-ig minden hétvégén folyatódik Tiszabábolnán, Tiszafüreden, Tiszacsegén, Abádszalókon, Kiskörén, Tiszaroffon, Tiszanánán és Poroszlón.

Az egész napos programokon egy-egy település mutatkozik be helyi sajátosságaival. Lesz egyebek közt Miska-kancsó kiállítás, tűzzománc bemutató és cseresznyeszépségverseny is. A rendezvényeket játékos családi vetélkedők, sportbemutatók, kirakodóvásárok színesítik. Késő délutántól népszerű hazai együttesek, énekesek és humoristák szórakoztatják a közönséget, majd discóval zárul a nap.

A kulturális programok mellett minden korosztály számára kikapcsolódást nyújt maga a tó, amely egyedülálló vízivilággal rendelkezik. A tó madárrezervátuma része a Világörökségként nyilvántartott Hortobágyi Nemzeti Parknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik