Belföld

Informatikus képzés indul Pécsett az Axelero és a Cisco támogatásával

admin

2003. 06. 04. 20:07

Az Axelero Internet és a Cisco Systems Magyarország a pécsi Széchenyi István Gimnázium és Szakközépiskolában átadta a Cisco Hálózati Akadémia (CNA) keretén belül közösen létrehozott hálózati labort. A hálózati informatikai szakemberhiány csökkentését célzó CNA programnak köszönhetően országszerte 400 hálózati szakember fog végezni az idei évben.

A CNA Program újabb helyszínének kiválasztásakor az iskola profilját, felkészültségét, valamint a helyi képzési és munkaerőpiaci igényeket vették figyelembe. A képzésre az oktatási intézmény minden tanulója jelentkezhet, a szintenként négy-négy szemeszter a résztvevők számára ingyenes. A következő tanévtől kezdve évente 20-30 hálózati szakember fog végezni az intézmény e szakmai képzése keretében.

A Magyarországon 1998-ban elindított CNA Programot az Axelero 2000 óta eddig öt intézményben, összesen 17 millió forinttal támogatta, ebből a Széchenyi Gimnázium ötmillió forinttal – 2001-ben négymillió, tavaly pedig egymillió forinttal – részesült. Ez az összeg tette lehetővé a képzéshez szükséges hálózati alaplabor – öt router, két switch és az alapkábelezés – kiépítését.

Az intézményben két oktató irányítja a képzést, akik a Pécsi Egyetemen működő Regionális Hálózati Akadémián kapták a felkészítést. A Cisco Sytems az elmúlt öt évben több mint 200 millió forintot fordított a Cisco Hálózati Akadémia Programra. A magyarországi CNA közösséget jelenleg 58 Akadémián 160 oktató és 1700 diák alkotja. Az öt éve indított non-profit CNA Program lényege, hogy csökkentse a hálózati szektorra jellemző szakemberhiányt.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 06:  Supreme Court nominee Judge Brett Kavanaugh organizes his desk before testifying to the Senate Judiciary Committee on the third day of his Supreme Court confirmation hearing in the Hart Senate Office Building on Capitol Hill September 6, 2018 in Washington, DC. Kavanaugh was nominated by President Donald Trump to fill the vacancy on the court left by retiring Associate Justice Anthony Kennedy.  (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.