Belföld

EU: szabad az út az energiapiac liberalizálása előtt

Az Európai Parlament szerdai strasbourgi ülésén nagy többséggel zöld utat adott az európai villamosáram - és földgáz piac 2007 július 1-től történő liberalizálásának.

Egy évtizeddel ezelőtt kezdődött, hosszú és nehéz döntési folyamat zárult le ezzel az utolsó, második olvasatban történt szavazással.

Az Európai Unió 15 tagországának energetikai miniszterei 2002 november 25-i értekezletükön már egyetértésre jutottak az áram és a fölgáz piacnak a vállalati körben 2004 júliusától, illetve három évre rá a fogyasztói körben történő teljes megnyitásához. Franciaország tartott ki amellett, hogy a piacot a magánfogyasztók felé csak késéssel liberalizálják, szemben az Európai Bizottság kezdeti álláspontjával, amely 2005-öt javasolta a magánfogyasztói piac liberalizálása éveként.

Az EU részben már hozzáfogott a piacok megnyitásához, 1996-ban, illetve 1998-ban törvényben rögzítette az áram, illetve a fölgáz esetében, hogy az energiaszállítók joga eldönteni, kinek szállítanak a nagy ipari fogyasztók közül.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik