Belföld

Egy lépéssel közelebb az iráni atomerőmű megépítéséhez

Oroszország és Irán július második felében egyeztet a busehri atomerőmű egyes blokkja befejezésének üteméről.

Ezt az orosz atomenergia-ügyi minisztérium illetékese közölte szerdán az orosz Interfax hírügynökséggel. Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden arra tett ígéretet a G8 – a hét legfejlettebb ipari állam és Oroszország – csúcstalálkozóján a franciaországi Evianban, hogy Moszkva felfüggeszti nukleáris együttműködését Iránnal, amíg Teherán nem egyezik meg a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ) nukleáris programja ellenőrzéséről.

Az orosz közreműködéssel épülő busehri erőmű befejezésének másik feltétele, hogy megszülessen a kétoldalú szerződés az orosz nukleáris fűtőanyag felhasználás utáni visszaszállításáról, amire eddig Teherán halogatása miatt nem került sor. Ezzel megelőzhető lenne, hogy Irán atombomba előállítására használja fel az erőművet.

Az Interfax közlése szerint az iráni atomenergetikai miniszter személyesen egyeztet júliusban Moszkvában a több mint 800 millió dollár értékű orosz-iráni kormányközi megállapodás jövőjéről. Az orosz tárca munkatársának szavai értelmében a busehri beruházáson kívül nincs nukleáris együttműködés Moszkva, és Teherán között, az építkezés pedig a NAÜ kontrollja mellett zajlik. Emlékeztetett arra is, hogy a szervezet több mint 60 ellenőrzést végzett eddig Iránban és mindent rendben lévőnek talált.

Alekszandr Rumjancev orosz atomügyi miniszter szerint ugyanakkor a blokk befejezése 2004-ről 2005-re tolódik át. Ezt azzal magyarázta, hogy az orosz szakembereknek több munkával, és technikai nehézséggel kell szembenézniük, miután a német Siemens közölte, hogy nem kíván részt venni a beruházásban.

A Washington által régen bírált orosz-iráni nukleáris együttműködés fontos szerepet kapott Putyin, és George W. Bush amerikai elnök hétvégi szentpétervári megbeszélése során is. Ezt követően hangzott el az orosz elnök szenzációsnak ítélt, a BBC által kiszivárogtatott kijelentése, amelyet később finomított a politikus. Putyin a napokban többször leszögezte azt is, hogy Oroszország elkötelezett az atomsorompó-szerződés mellett, de elfogadhatatlannak tarja, hogy ezt a kérdést tisztességtelen versenyre használják ki vállalatai ellen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik