Belföld

A borivás bölccsé tesz – bebizonyították

Egy római kísérlet szerint a rendszeres, ám kulturált borivás nemcsak az ízlelőbimbókat finomítja, hanem intellektuális tevékenységre serkenti az agyat.

A kutatást vezető Gisela Hagberg svéd biofizikus a Reutersnek elmondta, céljuk annak kiderítése volt, hogy a borivás milyen folyamatokat indít el az
A borivás bölccsé tesz – bebizonyították 1

agyban, illetve van-e valamiféle eltérés az ivásban jártasak és járatlanok agyi reakciói között. A kutatás eredményei szerint a rendszeres borivás nemcsak az ízlelőbimbókat finomítja, hanem befolyásolja azt is, hogy az agyban milyen folyamatok indulnak el a borízlelését követően.

A kutatók egy római kórházban agyszkenner segítségével hét borszakértő és hét óvatosan italozó agyműködését vizsgálták. A felvételek minden

Antioxidánsok a rombolás ellen

Ugyancsak alkohollal kapcsolatban érdekes eredményről számolt be az amerikai Tudományos Akadémia Proceedings című online újságja keddi számában. Amerikai és spanyol kutatók patkányokon végzett kísérletei szerint az agynak a krónikus alkoholizmus által roncsolt, tanulási és emlékezési képességet befolyásoló sejtjei antioxidánsok segítségével megvédhetők. A kísérlet során patkányokat hat hétre alkoholtartalmú folyékony diétára fogtak. Az állatok agyában a kritikus helyeken az új agysejtek termelődése 66 százalékkal csökkent, a sejthalandóság pedig 227 százalékkal nőtt. Azoknál a patkányoknál, amelyek a folyékony kúra alatt antioxidáns molekulákat is kaptak, a sejtkárosodás nem következett be, sőt az állatok agyi működése megegyezett az alkoholt nem fogyasztó patkányokéval. Azt korábban is tudtuk, hogy az antioxidáns molekulák védőhatást fejtenek ki a májra, agyban azonban most először sikerült ezt bizonyítani. 

résztvevő esetében élénk aktivitást mutattak az amigdalában, amely az érzelmi folyamatok neuronális szabályozásának egyik kulcsfontosságú része. (A több magból álló amigdala egyébként a temporális lebenyben található. Az amigdalával kapcsolatos érdekesség, hogy két oldali sérülése esetén a kísérleti állatok szelídekké váltak, agresszív megnyilvánulásaik szinte eltűnnek.)

A rutinos borivóknál azonban más agyműködés is megfigyelhető volt. Aktivizálódott a homloklebeny is, melyhez számos humán specifikus funkció kapcsolódik (intellektuális teljesítmények, elvont gondolkodás, szociális magatartás), sőt itt található a beszédműködés mozgató központja is.

Mivel előzetesen egyik csoport sem tudta pontosan, hogy mit fog fogyasztani, minden résztvevőt megkértek, koncentráljon arra, amit iszik. Nincs tehát szó arról, hogy a kontrollcsoport tagjai nem végeztek szellemi tevékenységet, és ezért nem volt náluk kimutatható homloklebenyi aktivitás.

Míg mindkét csoportnál megfigyelhető volt a szenzoros aktivitás, a bor ízének racionális, intellektuális, a bor ízvilágának tudatos feltérképezése csak a szakértőknél következett be. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik