Belföld

Nemcsak az eurót, de az EU-t is elhagyná a britek egy része

admin

2003. 06. 03. 09:37

A britek hatvan százaléka elutasítaná az ország euróövezethez való csatlakozását egy esetleges mostani népszavazáson, még akkor is, ha Tony Blair miniszterelnök és Gordon Brown pénzügyminiszter szerint adottak lennének a csatlakozáshoz szükséges gazdasági körülmények.

A Sunday Mirror bulvárlap megrendelésére készített felmérés szerint három brit állampolgárból egy úgy vélekedik: nem csak hogy brit euróra nincs szükség, hanem Nagy Britanniának egyenesen ki kellene lépnie az Európai Unióból.

Tony Blair kormányfő a napokban, varsói látogatása során ismét kifejtette, hogy Nagy Britannia szempontjából katasztrofális következményekkel járna a közös európai struktúrákból való visszavonulás.

Gordon Brown pénzügyminiszter június 9-én ismerteti az öt gazdasági teszt eredményét, s bejelentik a kormány hivatalos álláspontját is az euró bevezetésének ügyében. A várakozások szerint a pénzügyminiszter a tesztek bukásáról számol majd be, ám mégis elképzelhető, hogy meghagy egy kiskaput az euróreferendumnak még a 2006-ban esedékes általános választások előtti kiírására.

A felmérés során megkérdezettek döntő többsége – 71 százalék – úgy véli, két éven belül meg kell tartani az euróreferendumot: 60 százalékuk elutasítaná viszont az euró bevezetését, s csupán 33 százalék mondana le az angol fontról az euró javára.

A britek mintegy 31 százaléka úgy véli, országuknak ki kellene lépnie az EU-ból, s 60 százalék voksol a bennmaradás mellett. Az európaiság támogatottsága különösen magas a fiatalok körében – a 18–24 évesek 83 százaléka támogatja az uniós tagság fenntartását, s csupán 6 százalékuk gondolja úgy, hogy Nagy Britanniának el kellene hagynia az európai közösséget. A május 30-31-én zajlott telefonos felmérés során az ICM 502 felnőtt személyt kérdezett meg.


Forrás: www.euro.hu


 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Mátyás király országa ez

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.