Belföld

Munkanélküliség és a termelői árak az EU-ban

A euróövezetben áprilisban átlagosan 8,8 százalékos volt a munkanélküliség, ugyanannyi, mint márciusban - közölték az EU statisztikai hivatalában kedden.

A munkanélküliség továbbra is hároméves csúcson van, és növeli a nyomást, hogy az Európai Központi Bank (EKB) csütörtökön kamatcsökkentéssel próbáljon némi ösztönzést adni a gazdaságnak. Az EKB utoljára márciusban csökkentettet az irányadó kéthetes refinanszírozási kamatminimumát, negyed százalékponttal 2,50 százalékra.

Áprilisban az euróövezetben a legnagyobb munkanélküliség Spanyolországban volt, 11,4 százalékon, a második helyezett az amúgy is deflációs félelmekkel küzdő Németország lett, 9,4 százalékkal, az EU statisztikai hivatalának számítása szerint. Gerhard Schröder német kancellár hétfőn maga is kamatcsökkentésre sürgette az EKB-t, és ezt tette kedden a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is. Az IMF keddi közleménye szerint az EKB kamatpolitikájának addig kellene “lefelé hajlania”, míg a lakossági fogyasztás és a vállalati beruházások növekedésnek nem indulnak.

Elemzők a munkanélküliség növekedésére számítanak az elkövetkező hónapokban. Erre utalt az euróövezeti feldolgozóipar hétfőn kiadott Reuters-kezelte beszerzőimenedzser-mutatója is, amelynek egyik összetevője, a foglalkoztatás mutatója májusban 45,1 pontra romlott az áprilisi 46,2 pontról, huszonnegyedik hónapja jelezve a foglalkoztatás csökkenését. A vállalatok általában tartózkodnak a felvételtől a nyomott gazdasági hangulatban. A munkanélküliség nem csak jelzője és következménye, hanem oka is a rossz gazdasági kilátásoknak, a fogyasztói bizalom, a vásárlókedv csökkenésén keresztül. Főleg a nagy munkanélküliségnek tudható be, hogy az Európai Bizottság hétfőn közölt felmérése szerint a fogyasztói bizalom tovább romlik: májusban mínusz 20 pontra csökkent a mutatója az áprilisi mínusz 19 pontról, egyéb hangulatmutatókkal együtt 98,0 pontra nyomva le az általános gazdasági hangulat mutatóját az áprilisi 98,1 pontról. Az euróövezeti GDP nagyrésze a lakossági fogyasztásból származik.

Ugyancsak kedden közölték az EU statisztikai hivatalában, hogy áprilisban átlagosan 0,4 százalékkal csökkentek a termelői árak, és 1,7 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly áprilisban. Márciusban 0,2 százalékos volt a havi és 2,4 százalékos a tizenkét havi termelőiár-növekedés az euróövezetben. A csökkenés az infláció további mérséklődését valószínűsíti, megkönnyítve az EKB-nak a kamatcsökkentést. Az infláció lassuló irányzatát igazolta, hogy az euróövezetben májusban átlagosan 1,9 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak, mint tavaly májusban, amint az EU statisztikai hivatalában hétfőn előzetes becslésként közölték. Áprilisban 2,1 százalékos, márciusban 2,4 százalékos, februárban is 2,4 százalékos, januárban 2,1 százalékos volt a tizenkét havi infláció az euróövezetben. .

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik