Belföld

Légisztrájk Olaszországban: az Alitalia 225 járatot törölt

Az Alitalia olasz légitársaság kedden 225 járatát volt kénytelen törölni amiatt, hogy az utaskísérők tömeges "betegállományba" vonulását tetézve a cég minden dolgozója délben négy órás sztrájkba lépett.

Az Alitalia már előre bejelentette, hogy ezen a napon 225 – 111 belföldi és 114 nemzetközi – járatot fog törölni, további 124 járatnak pedig módosítani kívánja az időpontját. A repüléskorlátozás egyaránt érinti a római Fiumicino, valamint a milánói Linate és Malpensa repülőteret. Fiumicinón már a délelőtti órákban tucatnyi repülő maradt a kifutópályán, az utasok hosszú sorokban várakoznak abban a reményben, hogy netán mégis felszállhatnak a nap folyamán. Reggel nyolc és tíz óra között mindenesetre nem emelkedtek a levegőbe a menetrend szerint Athénba, Párizsba, Nizzába, Brüsszelbe, Milánóba, Triesztbe, Cataniába, Bariba és Torinóba tartó gépek.

A vállalatnál dolgozó kétezer utaskísérőnek több mint a fele kedden továbbra is orvosi igazolással maradt távol a munkától. Már szombaton tömegesen vonultak “betegállományba”, valójában nagyon is egészségesek. Csupán ilyen formában akarnak tiltakozni a munkaadó létszámcsökkentési terve ellen, amelynek keretében már vasárnaptól az eddigi négy helyett csak három utaskísérő repült volna a gépeken. A kormány kérésére a cég egyelőre nem vezette be ezt a korlátozást, de az érintettek továbbra is álgyengélkedéssel tüntetnek az ő bőrükre kilátásba helyezett átalakítások ellen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik