Belföld

Interneten közvetítik a Mars-expedíciót

Kedden kezdetét vette az első önálló európai Mars-expedícó. A legénység nélküli űrsikló, a Mars Express Kazahsztánból szállt fel és a Mars körül áll majd pályára - számol be a történelmi eseményről a Newsfox híroldal.

A Mars Express ez év végén egy kutatóegységet bocsát a “vörös bolygó” felszínére, amelyet Charles Darwin hajója után Beagle 2-re kereszteltek el. Az Európai Űrkutatási Ügynökség (ESA) reméli, hogy az öreg kontinens ezzel méltó módon képviselteti magát a Mars felderítésében.

A Mars Express egyébként nem lesz egyedül, mivel az amerikai NASA két űrszondája már a helyszínen van – ezek azonban nem képesek maradéktalanul végrehajtani azokat a kutatásokat, amelyekre a Beagle 2-őt kifejlesztették. Az expedícióhoz szükséges 300 millió euró nagyrészét 24 vállalat finanszírozta a European Astrium csoport vezetésével.

A felfedezőúton mindenki részt vehet, aki rendelkezik internet hozzáféréssel, az ESA ugyanis webkamerák segítségével folyamatosan közvetíti az eseményeket az expedíció honlapján.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik