Belföld

DDGáz – Horvátországba, Szlovákián át

A Dél-dunántúli Gázszolgáltató bejelentette, hogy többségi tulajdont szerzett a Vukovár környéki gázszolgáltatási koncesszióval rendelkező gazdasági társaságban.

A Dél-dunántúli Gázszolgáltató (DDGáz) Rt. tíz éve még veszteségesen működött, sereghajtó volt a magyar gázszolgáltató társaságok között. Az
DDGáz – Horvátországba, Szlovákián át 1

1996-os privatizáció óta, az új tulajdonosok megjelenésétől kezdve azonban fordulat következett be a cég életében – mondta Hasenauer András, a részvénytársaság vezérigazgatója. (A DDGáz jelenlegi tulajdonosai között van a Ruhrgas 41,4, az RWE szintén 41,4, a Mol pedig 16,8 százalékkal.) A dél-dunántúli cég az elmúlt két évben több mint egymilliárd forintos nyereséget ért el.


 Vukovár, a háború szimbóluma

A Nagy-Jugoszláviából való ki-szakadás után Horvátország leg-súlyosabban érintett térségei kö-zé tartozott a vukovári régió. A horvátországi szakadár szerbek-kel folytatott harcok súlyos áldo-zatokat követeltek emberéletben és anyagi javakban egyaránt. Még ha az utóbbiakban keletkezett károkat nem hasonlíthatjuk is az emberi szenvedésekhez, akkor is jól látható, hogy Knin környékén (ez volt a szerb ellenállás köz-pontja) kívül a vukovári térség infrastruktúrája szorul a legin-kább fejlesztésre. Tudja ezt a zágrábi kormány is, amely speci-ális támogatásokat nyújt Vuko-várnak, amely a horvátok ellen-állásának szimbólumává vált a polgárháborúban. A DDGáz ter-vei szerint európai uniós forráso-kat is sikerülhet majd bevonniuk az újjáépítésbe és az infrastruk-túra fejlesztésébe.

Magyarországon már fejlesztettek


A nagyszabású hálózatfejlesztési beruházásokat a DDGáz Magyarországon már lezárta (elsősorban Tolna és Baranya megyében bővítette a gázellátást), ezért immár a külföldi terjeszkedésre készül. A magyarországi energiaipari cégek közül így elsőként vásárolt tulajdonrészt egy szomszédos országban működő vállalkozásban. A FigyelőNet kérdésére Hasenauer András és Porvay Zsolt, a DDGáz külföldi leányvállalattal foglalkozó menedzsere elmondta, hogy egy szlovákiai cégben, az Ekomilben szereztek 900 ezer euróért 83 százalékos tulajdonrészt.

Az Ekomil viszont 100 százalékos tulajdonosa annak a horvátországi korlátolt felelősségű társaságnak, a PPD-nek, amely Vukovár és a környékén lévő 35 horvát település gázszolgáltatási koncessziójával rendelkezik. A PPD egy kivitelező céggel, a horvát Emanita nevű vállalkozással közösen látja el gázzal a vukovári térség településeit.


Ez csak a kezdet


Hasenauer hangsúlyozta, hogy a horvátországi tranzakció valószínűleg csak az első lépés. Ha a vukovári tapasztalatok megfelelőek, további terjeszkedésre készülnek a délszláv államban. Addig is azonban a meglévő horvátországi 35 település mellett Vukovártól északra és keletre még több várost is szeretnének bekapcsolni a PPD hálózatába.

A DDGáz a mostani vállalatfelvásárlással egy olyan koncessziót vállalt magára, amelynek értelmében a vukovári régióban 13 millió euró értékű beruházást kell megvalósítania. 550 kilométer hosszú földgázvezetéket építenek ki Horvátország keleti részén, és 25 ezer új ügyfélre számítanak. (A DDGáz a most megszerzett társaság tulajdonrészéért nemcsak 900 ezer eurót fizetett, hanem 1,3 millió eurós tőkeemelést is magára vállalt.)

A horvát modell


Horvátországban a gázszolgáltatás ellátására koncessziókat hirdetett az állam, pontosabban az önkormányzatok feladata e koncessziók odaítélése. A PPD koncessziója 30 éves időszakra vonatkozik, de 2001-től számítva.


2001 óta a PPD az említett 550 kilométernyi vezetékből 50 kilométert már megépített. A szükséges 15 millió eurós beruházásokból is elvégzett már körülbelül tíz százaléknyit.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik