Belföld

Várszegi megválik az MTK-tól, vizsgálóbizottság Fradi-ügyben

A futballhuliganizmus újabb fejezetéhez érkezett: a fradisták saját játékosaikat verték. Az MTK tulajdonosa ezzel egyidejűleg megválik csapatától.

Elképesztő jelenetek zajlottak a Ferencváros bajnokká nem avatása után az Üllői úton: a „Fradi-szurkolók” mindenkit megpróbáltak megverni a stadionban a pénteki 0-0-s döntetlent követően. A legszörnyűbb ütést a televíziókban is láthatta mindenki: Szentes Lázárt, a debreceni csapat vezetőedzőjét tarkón ütötték, majd – ezt szerencsére már nem láthattuk – súlyosan megrúgták a veséjén.

A pályán és később az FTC klubházában hajtóvadászatot rendeztek a „szurkolók”. Megverték Tököli Attilát, a Ferencváros csatárát, aki azóta a Népszabadság szerint lemondta a válogatottbeli mérkőzéseit.


Meghal a magyar profi futball?


A randalírozók a legsúlyosabb kárt természetesen az egész magyar futballnak okozták (Szentes Lázárról és Tököli Attiláról ugyanis később kiderült, hogy szerencsére nem szenvedtek súlyos sérüléseket). A napilapok ennek megfelelően kommentálták az eseményt: a Magyar Nemzet „Szégyenteljes bajnoki befejezés”, a Magyar Hírlap „Meghalt a magyar profi futball”, a Népszabadság pedig a „Hétköznapi fradizmus” (talán a hétköznapi fasizmusra utalva) címmel emlékezett meg a hétvégéről.

A rendőrség közreműködésére jellemző, hogy akárcsak az Erzsébet hídi demonstráció vagy a Vörösmarty téri drogpárti és drogellenes demonstrálók esetében, most sem volt képes őrizni a rendet. (A stadionon belül nem is voltak rendőrök, mert az FTC valószínűleg sokallotta a rendfenntartók által kért összeget.)


Határkő


Mindezt már a politikusok sem nézhetik tétlenül. Gyurcsány Ferenc sportminiszter a Népszabadságnak így fogalmazott: „Gyanítom, a rendőri szervek nem intézhetik el az egészet azzal, hogy számolgatni kezdik, melyik klub mennyivel tartozik nekik. Ha ki vannak egyenlítve a számlák, ha nem, muszáj bemenniük a stadionba, mert a közrend védelme az ő feladatuk.”

 Várszegi eladja az MTK-t

Időközben érkezett a hír, hogy Várszegi Gábor átadja az MTK Hungária FC labdarúgó-csapa-tában lévő tulajdonrészét, de Fülöp Ferenc klubigazgató szerint – akit a Magyar Nemzet idéz – nincs veszélyben a fővárosi klub jövője. „A további támadások elkerülése végett az MTK-nak új gazdái lesznek. A váltásra azért van szükség, hogy az UEFA-kupa indulás kapcsán többé ne érhes-se támadás Várszegi Gábort, aki a Ferencvárosnak és az MTK-nak is tulajdonosa.” A Magyar Nem-zet-idézet rávilágít arra, hogy Várszegi nem a hazai szabályo-zás miatt dönt úgy, hogy meg-válik kedvenc csapatától, hanem azért, mert ha az MTK kiesne a Bajnokok Ligája-selejtezőkből, akkor automatikusan az UEFA-kupában folytatná szereplését, és akkor a Ferencvárossal egy sorozatban kellene megmérkőz-nie. Márpedig ezt az európai futballszabályok nem teszik lehetővé. A Népszabadság szerint egyébként Várszegi közeli mun-katársai vennék át az MTK-t.

„Határkő” – tette hozzá Gyurcsány. „Noha régóta tudja mindenki, hogy hallatlan problémák vannak a magyar bajnoki futballmérkőzések megrendezése körül, átfogó kormányzati intézkedések eddig nem történtek a súlyos helyzet megváltoztatására. Most, azt hiszem, elérkezett a pillanat, hogy az események a kabinet köreiben is – jó értelemben mondom – pánikot keltsenek.”


Gyurcsány és Lamperth egyébként közös vizsgálatot is kezdeményezett az ügyben, amit a Magyar Nemzet értesülései szerint Medgyessy Péter miniszterelnök is támogat. A vizsgálóbizottság hétfőn alakul meg, és három héten belül jelentést készít a kormánynak. A kabinet ennek nyomán törvénymódosítást nyújt be a parlamentnek, amely legkorábban az őszi ülésszak kezdetén, szeptemberben fogadhatja el azt – a Népszabadság szerint.

Időközben a Győr-Moson-Sopron megyei Labdarúgó Szövetség lemondásra szólította fel az MLSZ vezetését. A futballhuligánok randalírozása közepette (Siófokon is rendbontás történt egyébként), sokan megfeledkeznek arról is, amiről a Magyar Hírlap ír: „nyolcvankilenc év és tizenhárom bajnoki elsőség után búcsúzott a Kispest az NB I-től”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik