Belföld

Rendeleti úton csökkenti a tejkínálatot a szaktárca

Termeléscsökkentésre kötelezi a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium rendeletileg a tejelőállítókat, várhatóan napokon belül - jelentette be Németh Imre, földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter hétfőn Budapesten rögtönzött sajtótájékoztatón.

Az agrártárca vezetője azt követően beszélt a tervezett
intézkedésről, hogy a minisztérium vezetői egyeztetést tartottak a Tej Terméktanács megbízottaival a tejpiacon kialakult válság rendezéséről. A miniszter elismerte, hogy a megbeszéléseken nem sikerült megegyezni a probléma megoldásának módjáról, ám hangsúlyozta, hogy az agrártárca mindenképpen kivon a piacról 200 millió liter tejet. A miniszter azt közölte: megtiltják a tejtermelőknek, hogy a meghatározott kvótájuk felett tejet állítsanak elő. Eddig ugyanis a 100 százalék felett még öt százalékos termelés engedélyezett volt. A minisztérium azt is tervezi, hogy előírja: további öt százalékos korlátozás vonatkozzon minden tejtermelőre. Az agrártárca ismét meg fogja hirdetni a kvótafelvásárlást is, annak elősegítésére, hogy azok a tejtermelők, akik nem extra
minőségű tejet állítanak elő, álljanak át az unió által is támogatott húsmarha-tartásra. A termeléskorlátozást az FVM 10 forintos literenkénti támogatással tervezi dotálni.


A Tej Terméktanács viszont nem tudja elfogadni a rendeleti úton való termeléskorlátozást, mondván: abban az év eleji
megállapodásban, amelyet az agrártárca és a terméktanács kötött a magyar fogyasztáson felüli mintegy 400 millió liter tej piacról való kivonásáról, önkéntes termeléskorlátozás szerepelt. A Tej Terméktanács napokban megtartott budapesti közgyűlésén is úgy foglaltak állást az érintettek, hogy az önkéntes korlátozást tudják csak ez ügyben elfogadni. Kiss Pál István szerint viszont, ha a minisztérium nem biztosít megfelelő forrásokat a helyzet rendezésére – ez szerinte mintegy 9 milliárd forint volna -, akkor hét évnyi hiábavaló erőfeszítés mehet kárba, mivel az uniós csatlakozás előtt nem biztosítható a magyar tejpiaci egyensúly. A Tej Terméktanács ezt a folyamatot mintegy 60 milliárd forinttal támogatta – ismertette a terméktanács elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik