Belföld

Német panasz a magyar hatóságokra

admin

2003. 06. 02. 11:17

Alig egy évvel Magyarország EU-belépése előtt egyre több a panasz a külföldi beruházók részéről a magyar adó- és vámhatóságok növekvő önkényére, és az állami engedélyek megadása körül sem ritkulnak a képtelen helyzetek - írta hétfői számában a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

A lap hivatkozott a nemrég Magyarországon járt bajor gazdasági miniszterre, Otto Wiesheura, aki szerint “egyes esetekben nagy bosszúságunk támadt a magyar állami hatóságokkal.” Magyarországnak nem szabad elijesztenie olyan erős beruházó partnert, mint amilyen Bajorország. A bajor vállalatok a húzóerő szerepét játszák a német beruházásoknál, és a csalódott bajor beruházók a német vállalatok beruházási magatartását is tartósan befolyásolhatják.


A Gazdasági Minisztérium által kiadott sajtóközlemény szerint is szó esett a találkozón nehézségekről, például arról, hogy a “német befektetőknek gondjaik vannak a magyarországi bürokratikus ügyintézéssel”.

A rosszkedvet a lap szerint egyrészt az ismétlődő, teljesen indokolatlan adóellenőrzések váltották ki, amelyeket az érintett vállalatok zaklatásnak, sőt, egyenest zsarolási kísérletnek tekintenek. A másik a Magyarországon már hosszabb ideje működő élelmiszergyártók gondja. “A gyártók panaszkodnak, hogy a vámhatóságok önkényes rendelkezései érzékenyen érintik vagy egyenesen kétségessé teszik a termelést” – írta az újság.

A német lap szerint csak találgatni lehet, miért éppen a vám- és adóterületen éleződnek ki a problémák, ahelyett, hogy kevesebb lenne belőlük. Trehányság vagy hozzá nem értés éppúgy gyanítható, mint szándékos zaklatás. Nem zárható ki az sem, hogy röviddel az EU-ba való belépés előtt egyesek még meg akarnak gazdagodni.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung úgy vélekedik: bármi is az ok, a külföldi beruházók bizalma miatt jó lenne, ha Magyarország komolyan venné a bajorok panaszait, annál is inkább, mert a magyar kis- és középvállalatoknak az EU-csatlakozásra való felkészüléshez külföldi segítségre és partnerre van szükségük.


Az FAZ adatai szerint német vállalatok a rendszerváltás óta 12 milliárd eurót ruháztak be Magyarországon, és ebből kétmilliárd euró Bajorországból származik. Kétszáznégy bajor vállalat magyarországi leányvállalatai több mint 40 ezer embert foglalkoztatnak abból a 200 ezerből, akik német tulajdonban lévő vagy német részesedéssel működő vállalatoknál dolgoznak.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Ebben a percben fordultunk rá az őszre

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.