Belföld

Lengyel tapogatózás a közép-európai olajkonszern irányába

A lengyel PKN Orlen olajipari vállalat hétfőn közölte, hogy részesedést vásárolna a magyar kormánytól a MOL Rt.-ben, s ezt követően a MOL-lal közösen pályázna a cseh Unipetrol privatizációján.

Már ki is fejeztük érdeklődésünket a magyar kormánynál a
MOL privatizációjában való részvétel iránt – idézi a Reuters Zbigniew Wrobel, a PKN Orlen vezérigazgatója újságírók előtt tett nyilatkozatát. Elképzelhető egy közös (MOL és PKN) ajánlat az Unipetrolra – tette hozzá.


A PKN a múlt héten jelentette be, hogy konzorciumra lépne az
Unipetrol-pályázaton egyszer már eredményesnek bizonyult Agrofert-tel. Az Agrofert tavaly 330 millió dollárt kínált az Unipetrol 63 százalékáért, ám a tranzakció végül meghiúsult.


Az Orlen néhány hónappal ezelőtt meghírdetett új stratégiája szerint 2004 végéig el kellene érni a regionális konszolidációt olyan nagy közép-európai cégekkel, mint a Mol Rt. és az osztrák OMV (egyébként mindkét cég ajánlatot tett a 2001-ben meghirdetett, de végül befagyasztott versenytárgyaláson a PKN Orlen 17,6 százalékára). Esetleg csatlakozna hozzájuk az Unipetrol, ha az Orlen a cseh cég befektetőjeként léphetne fel. Az Orlen emellett szeretne bevonni egy keleti – oroszországi vagy kazahsztáni – céget is, hogy biztosítsa az olajmezőkhöz való hozzájutást. Az Orlen elnöksége 15-16 milliárd dollárra becsülte egy ilyen nemzetek feletti konszern értékét.
 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik